02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Skygg roborovski

2017-12-25 01:47 #0 av: Rutkalasknut

Hejsan, jag har stora problem med att få en utav mina hamstrar tam.

Jag köpte två roborosvkis dvärghamstrar för ca 3 månader sedan, en hona och en hane (har dom i separata burar), jag har haft hamstrar innan så jag känner mig ganska kunnig inom området. Jag vet att denna arten är svår att få tam men killen är redan otroligt mysig och jag har till och med lärt honom att när jag lägger handen platt i buren med handflatan uppåt så går han upp i handen självmant och jag kan lugnt lyfta upp honom ur buren.
När jag ska få mina hamstrar tama brukar jag använda metoder som att pratat med hamstern först, sedan ha handen i buren länge, ge godisar osv osv. Detta brukar funka jättebra men honan jag köpt GÅR INTE ATT FÅ TAM. Jag blir tokig. Jag har provat med ALLT. Jag har suttit i timmar med handen i buren och jag har pratat med henne. Jag har handen i buren med massor av godis i alla dess former och när jag tar upp handen (efter ca 20 min) så får godiset ligga kvar där handen tidigare var. Efter 3 månader är det fortfarande ingen framgång.

Vad ska jag göra? Snälla snälla hjälp mig, alla tips är alltid något! Jag är så desperat utav hjälp! Är det någon mer som varit med om detta?

Supertacksam för alla svar jag kan få! :)

Anmäl
2017-12-25 15:10 #1 av: 91Marran

Du måste skaffa kompisar. Enligt lagen ska de bo minst två och två. Honan kan känna sig tryggare med en kompis och blir då lättare att få tam.

Anmäl
2017-12-25 22:57 #2 av: Rutkalasknut

Jaha, det hade jag ingen aning om! Tack så jättemycket för informationen! Gäller det även hanar? Eller vad tror du om att han är lugnare?

Anmäl
2017-12-26 17:20 #3 av: IsabellsHamsterhem

Kontakta en seriös uppfödare som kan hjälpa dig vid ihopsättning och liknande.
Både hanar och honor ska bo i par! Det måste varit någon väldigt oseriös som sålt hamstrarna till dig utan kompisar...
Just Roborovskis är kända för att vara svåra att få tama, så det är inte konstigt att den inte blir tam. Det tar LÅNG tid att få en typisk roborovski att bli tam. Så ha tålamod! :) Det är inga mysiga eller sociala hamstrar du köpt ;)

Anmäl
2017-12-30 11:54 #4 av: Rutkalasknut

Jag köpte i djuraffär och jag frågade flera gånger om jag inte ska köpa dom 2 och 2 men det tyckte dom verkligen inte då dom lätt kan börja bråka... så trött på djuraffärer, det var sista gången jag köpte hamster därifrån. Tack så mycket för informationen, ska införskaffa kompisar till dom bägge :)

Anmäl
2017-12-31 21:16 #5 av: IsabellsHamsterhem

När du sätter ihop dem så ska det vara på helt neutral mark, t.ex på sängen eller i en tom bur som är helt ren och utan tillbehör :) Om de fungerar ihop så kan du sätta dem i en helt ren och neutral bur och långsamt sätta in inredningen (alltså sätt in allt inom loppet av typ 30 minuter). Jag brukar sätta in hjulen sist, då det är dem de oftast bråkar över hos mig :)
Lycka till!
Tänk på att hane ska sitta med hane och hona ska sitta med hona :) Alltid samma kön, för annars blir där ungar ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.