02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Kinesisk hamster, skillnader hälsa

2016-02-26 16:55 #0 av: Rutabaga

Det här är kanske en lite svår fråga, men vi provar. Är väldigt nyfiken på kinesiska hamstrar och med tanke på att de tillhör ett annat genus än resterande hamstrar som hålls som husdjur undrar jag lite hur de skiljer sig åt vad gäller sjukdomar. Ögonsjukdomar till exempel, som vit och röd fatty eye? (Hittade ingen information alls om detta på hela Google!) Diabetes?  

Ni som har/har haft kineser får gärna berätta vilka sjukdomar era hamstrar har stött på, om några :) 

Anmäl
2016-02-26 18:41 #1 av: UlrikaD

Nu är jag ingen uppfödare på kineser. Men jag har haft några stycken. Har en nu. Men har aldrig stött på några sjukdomar på dom.

Fatty eye går väl mest på vintervit och diabetes mer på Campbells.

Anmäl
2016-02-26 19:32 #2 av: Rutabaga

Tack så mycket för svaret! Åh, vad skönt att inte ha stött på några sjukdomar alls. Jag bara hoppas att kineserna ska vara mer härdiga, så som jag skulle säga att gerbiler är. 

Jag hittade lite information om att diabetes oftare drabbar Campbells, hybrider och kineser, med Campbells i topp. Hur som helst skulle jag välja diabetes över fatty eye alla dagar i veckan, även den vita sorten...

Får man fråga var du har fått dina kineser ifrån?

Anmäl
2016-02-26 19:54 #3 av: UlrikaD

Denna jag har nu har jag köpt från Ronja som har Flingans hamsteruppfödning i Köping.

Anmäl
2016-02-26 20:21 #4 av: Rutabaga

Ah, tack! Det verkar vara svårt att få tag på kinesiska hamstrar. 

Anmäl
2016-02-27 15:22 #5 av: [Ingunn_1969]

#2 Diabetes är dödligt och innebär stort lidande för djuren som drabbas. Fatty eye kan visserligen vara farlig i extremfall men är oftast bara ett skönhetsfel, speciellt vit fatty eye. Så ditt resonemang här håller jag inte med om.

Jag har sett många glosögda kineser på utställningar, det var speciellt utbrett för ett par år sedan. Nu förekommer det inte lika ofta.

Diabetes dyker upp nu och då men är som du skriver inte lika utbrett på kineser som på campbells, tack och lov.

Mvh Ingunn

www.snogatanshamsteruppfodning.com

Anmäl
2016-02-27 15:40 #6 av: Rutabaga

#5 Ja, det förstår jag. Menade bara att jag själv (som människa) hellre skulle drabbas av diabetes än bli så pass glosögd, för jag är lite känslig just när det kommer till ögon... Vilket är fjantigt och irrationellt, jag vet! Ungefär som när folk är livrädda för möss som är så näpna och vackra.

Dina hamstrar är jättefina för övrigt :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.