01 - Avel, Genetik och Uppfödning

Avelsfråga

2016-01-12 15:10 #0 av: Carrojf

Jag har lite funderingar kring hamsteravel som jag hoppas kunna få svar på. Jag har två ryska vintervita hamstrar, en hona och en hane som bor separat. Båda är inköpta på Djurmagazinet i Borås, men är uppfödda "privat" så att säga De kom till butiken när de var 5 veckor gamla. Jag har haft en del kontakt med samma tjej som sålde dem till mig, både före och efter jag köpte dem. Och hon berättade det att de ofta tar in kullar med ungar födda hos privatpersoner, eftersom det är så svårt att få tag i ordentliga uppfödare där i närheten. Honan och hennes kullsyskon är pandafärgade, och alla fanns att se i butiken. Det känns som att de på grund av sin lite speciella teckning är mer "seriöst" uppfödda då samtliga hade samma teckning. Enligt tjejen i butiken var den färgen ganska ny i handeln. Hanen är vanligt agoutifärgad. Båda två är idag 13 och 14 veckor gamla, och blev veterinärbesiktigade innan jag köpte dem.

Nu till frågan, jag är lite intresserad av att ta en kull på dessa två i framtiden, men jag känner att det kan vara klokt att höra sig för lite först så det inte blir dumt. De har somsagt blivit veterinärbesiktigade innan köpet, så de är friska och krya. Min tanke är att behålla 1-2 ungar själv om jag beslutar mig för att ta en kull, och till de ungar som jag inte hittar privata hem till så får jag ju möjligheten att lämna över dem till samma butik, det har jag redan frågat tjejen som arbetar där. 

Vågar jag ta en kull på mina hamstrar, eller ska jag låta bli helt? Tacksam för svar! :)

Anmäl
2016-01-12 18:18 #1 av: [Hamstrahamstrar]

Är dem friska och snälla ser jag inget problem med att para dem. Hybrid hatet på denna sidan kan du ignorera :) dem är säkert jättefina!

Anmäl
2016-01-12 19:13 #2 av: missan´s

Tänk på att även om inte själva ungarna eller föräldrarna är sjuka, så kan det ju ändå ligga dolt bak i släkten och då det kan uppstå sjukdomar hos den ev kullen. 

Så det är alltid riskabelt att avla på hamstrar (precis som på alla andra djur) som har okänd bakgrund. Men det avgör ju såklart du om du väljer att ta kullen eller ej.  Glad

Anmäl
2016-01-12 19:42 #3 av: Stoodyear

Jag vet inte hur många latenta sjukdomar som kan finnas och som dom kan vara bärare av utan att själva ha problem. Men jag tvivlar på att det är speciellt troligt att du skulle få problem om du nu har två friska individer. Viktigaste är väl att vänta så de iaf är ca 5 månader, då bör eventuella problem poppat upp om det finns några.

"Pandafärgad" är inte en färg som kommer från vintervit utan har dykt upp genom korsning med campbells. Diabetes är ett vanligt problem som finns hos campbells och kan existera latent hos föräldrarna. Ska man ta kull tänker jag att det är väldigt bra att kolla upp om någon av föräldrarna har diabetes(det behöver i tidigt stadie inte märkas genom fysisk undersökning) samt även testa ungarna sedan. Så du inte säljer sjuka ungar. :)

Anmäl
2016-01-12 21:26 #4 av: Carrojf

#1 tack så mycket! Det var just det jag var lite rädd för :/ men vi får se hur jag gör! :)

Anmäl
2016-01-12 21:27 #5 av: Carrojf

#2 ja precis, vi får se hur jag gör :) men tack för informationen! :)

Anmäl
2016-01-12 21:27 #6 av: Carrojf

#2 ja precis, vi får se hur jag gör :) men tack för informationen! :)

Anmäl
2016-01-12 21:29 #7 av: Carrojf

#3 ja jag kommer absolut vänta tills de har åldern inne isåfall :) jag anade att det nog var lite campbell i henne på grund av hennes färg faktiskt. Går jag och testar för diabetes hos en veterinär då tro? Eller kan man göra det hemma? :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.