02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Sjuk hamster

2015-11-29 11:47 #0 av: Chiquita_animal

Hejsan. För drygt två månader sedan så dog min ena dvärghamster, nu har jag bara hans bror kvar, Kiwi. Men jag har upptäckt att det kanske är snart slut för han också. Han är två år och några månader och har alltid varit kry och i fullgång även om han ibland bara vill sova hela dagen. Sedan innan så hade han klämt sin tass och den svullnade upp, jag frågade veterinären och djurbutiken och dem sa att man inte kunde göra så mycket åt det och så länge tassen inte är infekterad och han går som vanligt och äter som vanligt så är det ingen fara . Men nu har jag sett att Kiwi har börjat typ bita på tassen och slicka väldigt mycket och det visar sig att tassen är alldeles röd och lite geggig om man säger så. Jag försökte tvätta av lite försiktigt men han vill bara bita mig och det går inte. Jag tror han har ont, det har han inte haft innan. Sedan så har han börjat tappa päls runt tassen och liksom vid benet. Lite päls också under kinden (eller så har han bara bitit av det själv..). Jag är jätteorolig för jag tänkte direkt att det kan vara någon cancer eller något annat farligt. Jag vet inte vad jag ska göra, min mamma säger att även om vi åker till veterinären så kan dem inte göra något för att hjälpa honom för att han är ett sånt litet djur. I värsta fall så kanske det enda sättet är att avlida honom så slipper han ha ont. Men det tänker jag definitivt göra hos veterinären, det kvittar hur mycket det kostar. Aldrig i mitt liv att jag skulle göra det hemma. Det är så hemskt..

Ska jag åka till veterinären och avlida honom?

Om ni behöver bild kan jag försöka ta en på honom så ni kan se hur det ser ut.

// Emilia.

Anmäl
2015-11-29 11:59 #1 av: [SebastianR]

Rekommenderar att du tar honom till en veterinär som är specialist på smådjur för att bedöma vad som är bäst för hamstern!

Lycka till!

Anmäl
2015-11-29 12:02 #2 av: 91Marran

Fast om den nu verkar inflammerad så borde ni åka direkt. Annars är risken att han biter av tassen. Be om inflammationsdämpande och metacam mot smärtan. Har du tur så blir han bra igen. :-) Stå på dig hos veterinären. Visa att du vill att de gör allt de kan innan avlivning. Ring inte innan, åk in akut!

Anmäl
2015-11-29 12:03 #3 av: 91Marran

Lycka till!

Anmäl
2015-11-29 12:11 #4 av: [SebastianR]

Jag personligen rekommenderar att aldrig åka in akut när det inte handlar om liv och död.
Som i detta fall så skulle jag ringa innan för att få en tid nästkommande dag, då priserna slår i taket ifall du åker in akut och inte har försäkring.
Fortsätt tvätta, ha handskar på dig när du hanterar honom så kan du tvätta ordentligt!

Anmäl
2015-11-29 22:57 #5 av: Frosstis

Om han slickar på tassen är den antagligen inflammerad eller så är det något annat fel, att han fått ett sår eller sådär. Ring veterinären och fråga vad ni ska göra, tycker du själv det är värt att medicinera och tvätta och liknande? Om du tänker tvätta igen så häll eller doppa tassen i ett fat eller ägghållare t.ex med koksaltlösning (1 krydmått salt per 1 dl kokat vatten), häll inte bara vanligt vatten och använd inte fingrarna att "gnugga" med, det gör nog jätteont som du själv säger.

Avliving hos veterinär är inte dyrt, tror jag betalade typ 40 kr när jag avlivade min hamster, och bara för att påpeka så är det inte hemskt att avliva hemma om man vet vad man gör ;)

Lycka till! Blomma


Anmäl
2015-11-30 17:10 #6 av: Chiquita_animal

Tack så hemskt mycket allihopa! Jag ska tvätta tassen mera och testa med den koksaltlösningen samt ringa en veterinär. Har dock inte försäkrat hamstern och jag hoppas allting verkligen blir bra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.