01 - Avel, Genetik och Uppfödning

Söker samarbete med uppfödare

2015-05-22 20:12 #0 av: Alwyn

Att djur i fångenskap ofta far illa på grund av bristande kunskaper hos ägaren är tyvärr mycket vanligt. Det gäller så väl husdjur som djur i industrin och på djurparker. Jag planerar att starta en verksamhet i Knivsta 2016 med olika djurslag, där mycket fokus kommer att ligga på djurvälfärd.

Målet är att minska djurs lidande genom att sprida kunskap om olika arter till besökare. Fantastiska miljöer kommer att skapas där besökare får information om djuren samtidigt som de får komma dem nära och förhoppningsvis bli inspirerade av hur man kan forma en bra miljö för dem. Många tamdjur köps på annons eller i djuraffär och det är långt ifrån alla som får tillräckligt med information om hur de ska ta hand om sin nya kompis. Min erfarenhet säger att uppfödare ofta sitter på stor kunskap om sina djur, ibland kan de till och med mer om artens behov än många veterinärer. Jag vill  komma i kontakt med duktiga uppfödare av olika djurslag som är intresserade av att samarbeta. Är du uppfödare och vill bidra till att bra kunskap sprids till allmänheten? Tveka då inte att kontakta mig så berättar jag mer om hur ett samarbete skulle kunna se ut. Bor du i närliggande län (Uppsala/Stockholm) är det väldigt bra!

Vänliga hälsningar Sophia

Anmäl
2015-05-24 10:57 #1 av: [Ingunn_1969]

Jag samarbetar gärna men skulle vilja veta vad du bygger ditt påstående om att  "djur i fångenskap ofta far illa på grund av bristande kunskaper hos ägaren är tyvärr mycket vanligt"? Det låter som att det är mer vanligt att djur far illa än att de sköts bra? Jag delar inte alls din bild av detta, enligt min erfarenhet är de flesta djurägare mån om sina djur och de allra flesta djur som hålls som sällskapsdjur i Sverige tror jag lever mycket bra liv även om det naturligtvis finns undantag.

Men som sagt, jag samarbetar gärna, din idé om ett besökscenter låter intressant.

Med vänlig hälsning Ingunn

www.snogatanshamsteruppfodning.com

Anmäl
2015-06-01 14:02 #2 av: Alwyn

Att djur i fångenskap ofta far illa är ett faktum. Det är tyvärr vanligt, men jag har inte påstått att det är mer vanligt än att de har det bra. Det är bara att läsa forskning i ämnet, prata med andra etologer eller prata med veterinärer som ofta får ta hand om djuren när de farit illa. Under min utbildning (etologi) var det ett ämne vi diskuterade mycket. Värst har det så klart oftast djur inom industrin och där är det ekonomin som styr, men även exotiska husdjur far ofta illa av att de blir fel behandlade. Det finns mycket att läsa om detta, det är bara att läsa på olika veterinärklinikers hemsidor eller söka på artiklar inom ämnet.

 Vi kan ju höras om du tycker att det låter intressant! Glad 

Jag slänger iväg ett mail.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.