00- Allmänt hamsterprat

Springboll

2015-02-01 10:51 #0 av: soula


Jag undrar hur länge brukar ni låta  era hamstrar vara ute i en springboll?

Anmäl
2015-02-02 18:03 #1 av: Liten boll

Under tiden jag städar hela buren annars så är den i hage

Anmäl
2015-02-03 00:37 #2 av: Elsa

Nu har jag precis skaffat två små bebisar som inte får springa än på någon månad, och innan det så var min hona gammal och skruttig så hon fick inte heller springa. Men när hon var lite yngre så fick hon springa i ca 5-10 minuter, inte längre.. kändes elakt på något sätt ;p vet inte om mina nya bebisar kommer få springa i en springboll heller, dom får nog nöja sig med sin bur och lekhage Skrattar

Anmäl
2015-02-03 15:10 #3 av: Dvärgvädur

Springbollar är inte särskilt bra, max tio minuter helt klart. 

Det kanske ser ut som att de älskar de, hoppar upp i dem direkt till och med, men hamstrar är nyfikna djur. När de har hoppat ner i hålet för utforska stängs locket och det ända dem kan göra är att springa, stannar dem skakar bollen eller så rullar den iväg. De har ingen chans att komma ut eller stanna för att vila eller tvätta sig. 

Skaffa istället en stor och bra leklåda med mycket inredning så kommer hamstern att få det dubbelt så bra! Glad

                                                                   // Johanna

                                         Medarbetare på Dvärghamster iFokus

Anmäl
2015-02-04 10:16 #4 av: soula


Okej hon brukar få vara ute i hagen också ,har mycke leksaker där

Anmäl
2015-02-04 14:42 #5 av: Liten boll

Nr 3. stannar hamstern i bollen stannar bollen.

Anmäl
2015-02-04 15:11 #6 av: Cireea

#3 Det finns en mycket vänligare version av bollen där själva bollen står i en ställning. Då finns det två sorters lock, en som stänger bollen helt och en som är öppen, alltså att hamstern kan komma ut när den vill. 

Jag har använt bollar under mina år som hamsterägare och jag har bara stött på ett fåtal hamstrar som blir stressade. Nu är ju jag uppfödare av guldhamster så jag kan tydligt läsa av signalerna hos mina djur så därför bör man vara uppmärksam när man sätter hamstern i bollen. De hamstrar som inte trivs behöver självklart aldrig kliva ner i bollen, dessutom har de stressade hamstrar inte heller fortsatt kliva ner i bollen när de förstått sig på dess funktion, inte ens när den står med det öppna locket i rasthagen då dom helt enkelt inte gillar den och då respekterar jag det. 

De andra hamstrar jag har som gillar bollen märks det på. Man kan verkligen se förändringen när dom ser bollen dyka upp i buren. dom liksom hoppar in direkt och vet precis vad som väntar. Dock vill jag bara påpeka att man bör säkra hemmet när man släpper ut hamstern så den inte behöver krocka med möbler och väggar. Jag brukar sätta upp täcken och kuddar så dom bara bumpar in i något mjukt. 

Många uppskattar att få springa i bollen, andra gör inte det. Jag brukar låta mina hamstrar stå i ställningen. Då stannar bollen när hamstern gör det och jag har alltid bollen under uppsyn så jag ser när hamstern är less och inte vill vara kvar. Många gånger har dom bollen i rasthagen eller buren så dom kan gå ut när dom vill. 

Så, bollen behöver inte alls vara en dålig upplevelse för en hamster. Det beror helt på hur man introducerar den och hur man använder den. Jag börjar alltid med att använda det öppna locket så hamstern förstår att bollen inte är en farlig sak. Till slut kan jag sätta dom med det stängda locket och dom bryr sig inte ett dugg utan springer i en kvart - tjugo minuter innan jag låter dom vara i rasthagen. På så sätt kan man rotera och låta hamstern delvis springa av sig energi i bollen men också arbeta med hjärnan och få utforska i rasthagen. Glad

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Litteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2015-02-04 15:26 #7 av: Frosstis

#2 Varför får inte dina springa?


Anmäl
2015-02-04 15:28 #8 av: Elsa

#7 för att dom fortfarande är bebisar och växer

Anmäl
2015-02-04 15:34 #9 av: Frosstis

#8 Här är en bra tråd du kan läsa ;)


Anmäl
2015-02-04 15:43 #10 av: Elsa

#9 har redan läst den innan Glad men jag står fast i det jag tycker, och kommer förmodligen inte låta dom springa i en springboll alls. Mina hamstrar jag har nu är bara en månad (och någon dag) så jag vill vänta lite med att dom ska få sitt tefat även om ni andra inte tycker det Glad

Anmäl
2015-02-04 16:40 #11 av: Frosstis

#10 Oki :) Tänkte bara ifall du inte visste att de inte är någon fara att springa i boll/hjul/tefat innan 5 månader men då så Glad Man bestämmer ju själv Förlägen


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.