01 - Avel, Genetik och Uppfödning

Max ålder för första kull?

2013-04-05 16:43 #0 av: Therese.G

Hade en diskussion med en kompis om dvärghamsteravel, men kunde verkligen inte komma ihåg om det faktiskt var en max ålder när man kunde ta kull på en hona. Har för mig att det var runt ett år, men rekommenderat att första kullen är vid 4-5 månader. Har jag fel?

Anmäl
2013-04-05 18:43 #1 av: [hamster-expert]


Jo det är rekommenderat att man låter de bli med ungar första gången när de är 4-5 månader. Har hört att om honan får ungar när hon är yngre än 4 månader kan hon vara sämre på att ta hand om dem.

Min första hona fick ungar när hon var fyra månader och min andra hona fick ungar när hon var fem månader, och då hade hon bott med hanen i en månad! Vet inte hur tidigt de parade sig, men såg aldrig henne gå med på det när han ville. Så trodde att det aldrig skulle bli något, men sedan blev hon plötsligt jätte tjock och det var tre dagar innan ungarna skulle komma! Men de hade iaf kul som fick bo tsm länge.

Har läst och hört att man ska para dem senast när de är 9 månader.

Anmäl
2013-04-06 13:48 #2 av: Frosstis

8-9 månader hade jag sagt är max. Men då måste hamstrarna vara i god kondition också


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.