01 - Avel, Genetik och Uppfödning

Ny uppfödning i Göteborg!

2013-02-16 13:13 #0 av: MissEmmis


Nu ska jag prova på att föda upp en dvärghamsterkull igen! Jag har tingat en sapphirepearlhona från Mapilamis uppfödning som jag ska para med en mandarinhane. Vi hoppas att det föds små underbaringar här i vår/sommar! Läs mer här: http://emmisibirier.bloggagratis.se

Anmäl
2013-02-16 14:24 #1 av: Emmny

Vad kul ! lycka till :)

Anmäl
2013-02-17 05:08 #2 av: Gur4m1

Så mandarin är en "godkänd" färg för vintervit eller? :) Lycka till! Ballong

Anmäl
2013-02-17 09:59 #3 av: jossa5

#2 Näe, en mandarin är väl en hybrid. Finns väl bara två godkända färger hos vintervita, agouti och sapphire.

Anmäl
2013-02-17 10:26 #4 av: Gur4m1

Varför är inte pearl godkänd? Då pearl verkar vara så pass vanligt. Eller är Pearl en teckning. Bökigt det där.

Anmäl
2013-02-17 10:40 #5 av: jossa5

#4 Pearl är en teckning. Glad

Anmäl
2013-02-17 10:48 #6 av: Gur4m1

Så det är hybriduppfödning, inte direkt uppfödning av rysk vintervit?

Får idé 

Anmäl
2013-02-17 11:00 #7 av: Lemonneater

Uppfödning är det ju, dock inte renrasig sådan:). utan hybridavel :).


Får man fråga varför du väljer att avla på en mandarin istället för en renrasig? :)

Anmäl
2013-02-17 11:06 #8 av: jossa5

Ja, precis. Då mandarinfärgen kommer från Campbells så kommer en mandarinfärgad vintervit klassas som hybrid då det finns Campbells längre bak i ledet.

Anmäl
2013-02-17 11:09 #9 av: Gur4m1

#7 ja jag tänkte mest att jag antog att Mapilamis sysslade med seriös, renrasig vintervit uppfödning och i TS blogg säger TS hon att hon föder upp rysk vintervit, eftersom jag är ganska ny innom detta (dock väldigt nyfiken och vetgirig) men läst att mandarin ses som en hybridfärg så blev jag lite fundersam bara.

Varför man vill använda en renrasig vintervit till hybriduppfödning då det finns många hybrider där ute...mest så jag tänkte. Men jag är inte uppfödare så jag ska inte börja en diskussion, jag har fått svar på mina funderingar nu! Grattis TS och lycka till!

Anmäl
2013-02-17 11:14 #10 av: jossa5

#9 Jo, klart man måste fråga och en diskutera.

Jag föder inte upp själv, men tycker att mandarin är en fin färg, så jag tror att dom som föder upp mandariner gör det för dom också tycker det är en fin färg. Kanske hoppas dom även på att mandarin ska bli en godkänd vintervit.

Man kan ju även vara seriös uppfödare även fast det är hybrider, dvs att man föder upp efter humör och sinne. Så att man får trevliga, söta mandarinfärgade hamstrar.
Nu är jag inte insatt i just Mapilamis uppfödning, men jag skulle tro att hon kan ha en linje för renrasig vintervit, och sen har hon en annan linje där hon har mandarin, så att hon skiljer på dom. Glad

Anmäl
2013-02-17 11:34 #11 av: Gur4m1

Jo men "seriös uppfödning" skulle ju innebära att man benämner dem som hybrider tills de blivit godkända (hybrider kan väl också registreras?). För att undvika förvirring. En seriös vintervit uppfödare tar nog inte in en mandarin i sin avel/rena linje (som du säger) helt plötsligt då det jag förstått av SHF att man är väldigt måna om att hålla vintervit avel ren från hybrider/annan artinblandning och att man utomlands är ännu hårdare kring det hela.

Jag tycker mandarin är en jättefin färg (eftersom vintervit inte har så jättemånga färgvarianter jämfört med många andra husdjur). Menade inte att Mapilamis inte skulle vara seriös- den är väl registrerad och har sett namnet i stamtavlan på många vintervita som anses renrasiga. Ser nu att min mening runt Mapilamis i förra inlägget ser lite märklig ut.

Syftade mer på TS. Mandarin är hybrid, strängt draget nu ? - då känns det fel att avla på dem under namnet "vintervit" , precis som det inte heller är campbell (uppenbart). Det är hybrider...om övriga världen inte vill tillåta mandarin så ser jag inte vad svenska uppfödare skulle tjäna på det. Speciellt om det är en färg som kommer från en annan art, finns det ju ingen anledning att "avla in den" i arten? Men nu låter jag kanske lite "vintervit-nazi" FörskräcktMen jag antog att det fanns en anledning till att man undviker hybridavel, alltså utöver "färgvariationerna".

Diskuterar gärna ;) Men tänkte mer att uppfödarne ville presentera sig och jag börjar ställa frågor och diskutera kring färger och sånt... Cool


Anmäl
2013-02-17 11:42 #12 av: jossa5

#11 Ja, absolut. Personligen skulle jag nog kalla mina hybrider för just det, då det är vad dom är. Men sen resonerar folk alltid olika, och vissa tycker sig vara seriös, oavsett hur mycket fel dom gör.

Jo, jag tror väl att det finns en anledning till att man undviker hybridavel, dock har jag ingen aning om vad det är. Kan ju bara vara för att det säljs så många hybrider från djuraffär, så man vill vara mån om att det finns riktiga vintervita kvar. Vilket inte är så "bara" det heller.

Men vi skulle ju kunna starta en ny tråd om du vill fortsätta diskutera. Så vi inte tar all uppmärksamhet från TS.

Hoppas att det går bra för TS med sin uppfödning iaf! :)

Anmäl
2013-02-17 12:09 #13 av: Gur4m1

#12 precis, vill inte på något sätt mena att hybrider är sämre djur, mindre lämpliga som sällskap osv. Mer bara att man nog bör vara noga med att hålla isär vad som är vad. :) För mig blev det "jaha..okej...hm...men.." ^_^

seriös tänker jag de som registrerar sig, t.ex SHF, de ta rju mer eller mindr epå sig att följa vissa regler och man får väl hoppas att de respekterar dem...menar vill jag köpa en vintervit eller avla vintervita så kan ju en hybrid mitt allt förstöra allting? + man får inte det man vill ha Illamående

Känner att jag fått svar på mina funderingar nu! Tack!


Anmäl
2013-02-17 17:36 #14 av: Vildvittrans

Det finns ju en anledning till varför det finns väldigt få lite större uppfödare som avlar mandariner :-)

Jag tycker också det är synd att TS köper en så fin hamster för att para med en Mandarin men det är ju helt upp till TS att avgöra hur hon vill avla. Jag själv säljer inte till avel om köparen vill avla Mandarin eller hamstrar utan stamtavla. Jag tar mig alltså friheten att välja och neka en del köpare som vill köpa till avel. Inte så populärt alltid, men det kryllar liksom enda ner i tårna, isar i tänderna o värker lite i hjärtat när jag ser mina Vildvittror gå i hybridavel ;-) Så jag själv gör vad jag kan för att förhindra det.

Anmäl
2013-02-17 17:38 #15 av: Vildvittrans

Vill också påpeka att de flesta idag är överrens om att Mandariner uppkom på Vintervita men hamnade snabbt i händerna på de uppfödare som hybridavlar mest flitigt där nere och de Mandariner vi har i Sverige kom hit genom IMAZO och djuraffärer. Så det är därför många uppfödare inte vill avla på Mandariner.

Anmäl
2013-02-18 19:20 #16 av: Gur4m1


#15 ja jag tycker en uppfödare har den chansen att kunna påverka i"rätt riktning" ¨så ska man kunna göra det, men TS får para hur hon vill.  :D Intressant inlägg, bra att veta historien bakom färgen.

Anmäl
2013-02-22 11:20 #17 av: MissEmmis


Hejsan!

Mandarinfärgen kommer inte från Campbells, eftersom den färgen inte finns på campbellshamstrar. Skämtar

Svenska hamsterföreningen har fattat beslut om att mandariner ska ha en speciell "mandarinstamtavla" därför att man inte vill riskera att uppfattas som oseriös av utländska uppfödare, då många tror att mandarinfärgade hamstrar har ökad risk för att innehålla hybridblod. Detta kan man dock egentligen inte bevisa. Hamstrar av andra färger kan innehålla precis lika mycket hybridblod som en hamster med mandarinfärg. Svenska hamsterföreningen har till och med en bild på en mandarinhamster på sin förstasida.

Sedan finns det även en regel om att som registrerad uppfödare så får man bara avla på djur som har registrerade släktingar med stamnamn minst 4 generationer bakåt i stamtavlan.

Man kan alltså fortfarande få stamtavla till mandarinhamstrarna och det är inte förbjudet att avla på dem. Jag har valt den färgen för att jag tycker att det är den vackraste färgen.

Mina avelsmål är att föda upp friska hamstrar med bra temperament i olika färger, och jag kommer bara att föda upp i väldigt liten skala.

Hoppas att detta klargörande kan vara till hjälp för er som läser.

/Emelie

 

Anmäl
2013-02-22 13:30 #18 av: jossa5

Lycka till! Ser fram emot bilder på alla små orangea djur! :D

Anmäl
2013-02-22 15:58 #19 av: Gur4m1


#17 absolut. Tack! :) Lycka till.

Anmäl
2013-03-24 10:18 #20 av: [kronoskogensvintervita]

Hej,

Intressant inlägg detta !!!

Läs mer om mandariner här :

http://kronoskogensvintervita.weebly.com/sweet-mandarin.html

Ni som känner er förvirrade kan diskutera frågan med Martin Braak som jag hänvisar till i min hemsidaTummen upp

Anmäl
2013-03-24 14:56 #21 av: Gur4m1


Intressant sida!

Då börjar man fundera varför svenska hamsterföreningen och uppfödare utomlands resonerar som de gör?

Anmäl
2013-03-24 20:36 #22 av: [kronoskogensvintervita]

Precis, äntligen någon som börja att höja ögonbrynen.... Jag är för mandariner.....jag har också sett mandariner på shf hemsida så regeln är verkligen tvetydig eller emotsägande..... Ju fler regler desto mer beslut fattas att inte regga sig för det blir inte en personlig avel utan en avel som andra bestämmer hur den skall se ut

Anmäl
2013-03-24 20:55 #23 av: [kronoskogensvintervita]

Färgen mandarin är recessiv så den kan inte komma från campbells, utan det är en ren färg mutation. Eftersom färgen är recessiv kan inte mandarin vara en kombo utan måste vara en ren vinter vit? Rätta mig gärna om jag har fel ?

Anmäl
2013-03-24 20:55 #24 av: [kronoskogensvintervita]

Färgen mandarin är recessiv så den kan inte komma från campbells, utan det är en ren färg mutation. Eftersom färgen är recessiv kan inte mandarin vara en kombo utan måste vara en ren vinter vit? Rätta mig gärna om jag har fel ?

Anmäl
2013-03-25 09:40 #25 av: Gur4m1

Att man har regler för en rasstandard ser jag däremot inget fel i, så är det för alla avelsföreningar. Om det internationellt ses som oseriöst att avla mandariner (in i andra vintervita linjer) så kan jag delvis förstå deras beslut eftersom man måste ha ett intresse av ett utbyte - däremot inte varför man internationellt har den inställningen om mandarinen, om det är som du säger,  att mandarin är en normal färgmutation som inte har något med hybrid eller djukdom att göra.

Anmäl
2013-03-25 11:09 #26 av: [kronoskogensvintervita]

Det ser inte jag heller som fel Glad Självklart måste föreninger har regler och rekomendationer. Man behöver inte avla inte mandariner i sina "rena" vintervita linjer.

Själv har jag två linjer, informerar väl om det är mandarin eller inte. följer upp varje individ med stamtavla , beteende osv. Tycker det här med avel är jätte roligt och intressesant.

Anmäl
2013-03-25 11:39 #27 av: [kronoskogensvintervita]

Såg att jag har skrivit recessiv i mina inlägg, måste varit väldigt trött, menar givetvis dominant Glad SORRY !!!!

Anmäl
2013-03-25 12:09 #28 av: [kronoskogensvintervita]


Ni som är intresserade av mandariner får gärna höra av er !!!! För tillfället så finns det endast två stolta mandarinuppfödare i hela Sverige

 

 

 

Hälsningar

Kronoskogens

Anmäl
2013-03-25 15:13 #29 av: Rocksey123

Jag är jätte intresserad av två mandarinhonor.

Anmäl
2013-03-26 08:51 #30 av: MissEmmis


Hej alla mandarinintresserade!

Någon gång runt den 22 april ska jag sätta ihop Smulan (sapphire pearl) med Henning (mandarin) och sedan hoppas vi att det föds flera söta små bebisar några veckor senare! Jag kommer troligen att behålla två mandarinhanar och sedan har jag några andra intressenter också, men ni får gärna följa bloggen och höra av er när ungarna är födda! Jag har ingen tingningslista.

Planen är att jag i liten skala ska satsa på mandariner och försöka få fram så friska och trevliga hamstrar som möjligt. På grund av att både mandarinanlaget och pearlanlaget är semiletala så kommer jag inte att para mandarin-mandarin eller pearl-pearl. Därför kommer det att födas hamstrar i alla möjliga färger hemma hos oss hoppas vi.

Hälsningar

Emelie

Anmäl
2013-03-26 09:16 #31 av: [kronoskogensvintervita]

Tummen upp Go Emelie Go Emelie.... Det blir superbra det här med våra mandarinplaner Blomma

Anmäl
2013-03-26 14:19 #32 av: Tsunamis

För att påpeka Emmas svar åter igen så har det inte att göra om färgen uppkom genom hybrider eller inte. Det har att göra med var Sveriges mandariner härstammar ifrån (IMAZO djur längst bak = inga garantier för att de inte är hybrider av något slag).

SHF godkänner inte att sina registrerade uppfödare avlar på djur med icke-komplett stamtavla den måste vara komplett i 4 generationer och där godkänns inte zoodjur när det gäller dvärghamster. Jag antar att det är speciellt viktigt på NYA varianter som denna och speciellt på just dvärghamster oavsett färg. Det är inga som helst problem om man bara kan dokumentera stammen det är inget unikt för mandarin utan gäller all dvärgavel för att just inte få in några hybrider. Det är så jag tolkar det hela. Men det är just nu säkert bara Emma som kan svara för det från SHF.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2013-03-26 14:36 #33 av: [kronoskogensvintervita]

Jag har rätt till fria åsikter! Även fast jag godtar reglerna :)

Anmäl
2013-03-26 14:42 #34 av: Tsunamis

*edit

bara för jag är så jädrans snäll så tog jag en del av detta privat.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2013-03-26 14:45 #35 av: [kronoskogensvintervita]

Har du frågor o funderingar som rör mig vore jag tacksam om du tog detta privat :)

Anmäl
2013-03-26 14:53 #36 av: Gur4m1


Fast även om detta är otroligt OT från det tåden egenltigen handlar om (sorry) så är det en intressant diskussion. Jag tycker det du informerar om Kronoskogensvintervita är intressant och viktigt men Tsunamis tar också upp viktiga saker. Tror ingen tjänar på att gå i clinch och bestämma sig för "Såhär är det" utan man måste vara öppen för att argumentera för/försvara varför det är så i så fall också, speciellt då det verkar finnas olika källor och åsikter som skiljer sig åt. Sen har alla rätt till en åsikt, själv är jag ute efter fakta och riktlinjer och tycker det vore intressant att höra varför Mandarin inte tillåts om det är så enkelt och solkart som det står på sidan du länkade till.  Eller om det inte handlar om färgen utan om stam bakåt enbart. Mkt intressant ^_^

Anmäl
2013-03-26 14:58 #37 av: Tsunamis

Jag tog bort en del av det jag skrev som riktades till en särskild person för det kanske såg ut som påhopp även om det var skrivet i all välmening.

#36 Men visst är det intressant det viktiga när det gäller dvärg är ju stammen och inget annat. jag tror att inom SHF så blev det en del heta debatter ett par år/något år sedan angående dessa. Men i slutändan är det inte färgen som sådan som är ett problem. Det är en ny färg på vintervit men så länge stammen inte är dokumenterad så har man alltid problemet med att hybrider kan vara inblandade. Oavsett färg.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2013-03-26 15:56 #38 av: MissEmmis

Vad jag vet så går det i dagsläget inte att köpa mandarinfärgade hamstrar med känd stamtavla så långt bakåt, åtminstone inte i Sverige, vilket även innebär att man som registrerad uppfödare inte får avla på mandariner inom SHF.

Hade det funnits mandarinhamstrar med känd stamtavla och stamnamn så långt bakåt så hade jag hellre avlat på dem, naturligtvis. Och jag hade förstås hellre varit registrerad uppfödare. Men eftersom det är mandarinfärgen jag gillar bäst så kommer jag att avla utan att vara registrerad. Så småningom kommer mina hamstrars kända stamtavla att sträcka sig längre bakåt än många dvärghamstrar av annan färg, så det handlar helt enkelt bara om ett uthålligt och långsiktigt avelsarbete. Jag kommer att selektera i första hand utifrån hälsan, dvs om jag ser en hamster i en kull som har exempelvis utstående ögon, krokig ryggrad eller liknande så kommer den hamstern inte att gå vidare i avel.

Så, även om de första hamstrarna jag avlade med kanske var hybrider, så kommer de efter ett antal generationer statistiskt sett inte att ha några hybridgener kvar. Principen är densamma som för raskatten bengal.

Sedan ska man komma ihåg att bara för att en hamster är agouti eller sapphirefärgad så säger det ju ingenting om genuppsättningen. Även bland dessa hamstrar kan det mycket väl finnas hybrider bakom.

/Emelie

Anmäl
2013-03-26 18:11 #39 av: [Ingunn_1969]

En gång hybrid alltid hybrid är tyvärr det som gäller. Vi som avlar på så rena vintervita som möjligt försöker med alla medel undvika djur där det finns risk för hybrider i linjerna. Det spelar ingen roll hur många generationer bakåt det gäller.
Det är därför alla djur från mandarinlinjer kan reggas som just mandariner i SHF.
Det är naturligvis upp till var och en om man vill avla mandariner eller inte men jag hoppas innerligt att du följer Kronoskogens goda exempel och är tydlig med att det är just mandariner/hybrider du avlar på.

Tyvärr kan man inte jämföra dvärghamsteravel med kattavel. Katter är en art men olika raser. Campbells och vintervita är olika arter vilket ger en helt annan problematik gällande aveln.

Anmäl
2013-03-26 23:51 #40 av: Be-Bopz

Har inte läst allt i tråden så jättenoga. Vissa tror att mandarin är vintervit, andra hybrider. Färgen är jättefin, har själv haft en sån en gång i tiden Glad 

Det finns säkerligen de som avlar på rena vintervita mandariner, men inte i Sverige. De mandariner vi kan köpa i butik kommer från Imazo, vi räknar idag dvärgar som kommer från butik som hybrider, varför skulle det vara skillnad bara för att den har färgen mandarin?

Som fullskälig stamtavla räknas det inte när det finns djur som heter Pelle eller Putte och Lisa.

Registrerade uppfödare i SHF får inte avla på hybrider, vi är en intresseföreningen som ska VÄRNA om de arter vi har idag, vi sätter de regler vi önskar för att tillvarata de djur som finns i föreningen, ett av dessa intressen från vår sida är att se till att vi behåller vintervita för sig och campells för sig. Mandariner reggas för sig, likaså hybrider.

Sen, det finns inga regler eller bestämmelser som säger att man inte får ÄGA dem, medlemmar och uppfödare i SHF får visst äga hybrider eller mandariner, så att vi visar gärna upp våra medlemmars hamstrar på vår hemsida och jag ser inget fel med det Skämtar

Sen måste jag säga, som uppfödare eller medlem så har man all rätt till egna åsikter, men väljer man att bli registrerad uppfödare eller medlem i föreningen så gör man oxå ett val att följa de regler som finns, sen kan man självklart jobba för att ändra dessa, men tills de är ändrade så är det dessa regler som gäller.

Anmäl
2013-03-27 00:19 #41 av: Vildvittrans

Oj, här händer det grejjer. Jag mår allt annat än bra och har inte varit vid datorn alls. Har fullt upp med att försöka fungera som människa igen.

Jag håller fullständigt med Linda. 

Det är ju inte så att SHF har bestämt att regeln kring att man som reggad uppfödare enbart ska avla på Mandariner med full stamtavla för att motarbeta Mandarinaveln. Det gäller ALLA färger och teckningar. Däremot blir det ganska aktuellt med tanke på att Mandarinerna vi har i Sverige kommer från djuraffärer som Linda skriver. Då blir inte stamtavlan hel eller så är den kanske hel men det finns flera oreggade hamstrar i stamtavlan som heter Nisse, Pelle och Lisa med okänd uppfödare och bakom dessa är det helt tomt. Det är alltså mest troligt djuraffärshamstrar. Och med tanke på problematiken med hybrider som finns idag måste man värna om arterna och tänka ett steg längre innan man avlar.

När jag själv för något år sedan va sugen på att avla Mandariner lade jag ner väldigt mycket arbete på att försöka hitta någon uppfödare någonstans som hade avlat vidare på den linjen Mandariner som först uppstod (mest troligt bland Vintervita och inte Campbells eller hybrider), men lyckades inte hitta några alls. Jag vände mig till utlandet och fick förklarat det som många mer erfarna uppfödare redan visste, de flesta gick förlorade när fel uppfödare erbjöd mest och snabbast pengar och köpte upp dom.

Det spelar ingen som helst roll hur Peter Braak avlar eller anser att Mandarinerna uppkom. Även jag har haft en del kontakt med honom och diskuterat frågan och han håller med om att Mandarinerna köptes upp av tvivelaktiga uppfödare som snabbt sålde stora antal till grossister i andra länder så som IMAZO i Sverige. Dessa uppfödare är ökända för att hybridavla så varför ska vi då se Mandarinerna vi har här som rena? Givetvis ser vi de som faktiskt har en trovärdig stamtavla som är fullständig som rena. Värt att nämna är också att Braak tydligt skriver på sin hemsida att hybridavel inte är bra men är en av de största uppfödarna där nere som sitter och snickrar ihop nya spännande färger genom hybridavel så man får kanske ibland ta vad sådana uppfödare anser är rent med en nypa salt. Även om han verkligen är duktig på sin sak.

Mandariner reggas de lite annorlunda just för att vi är många uppfödare i både Sverige och utlandet som tydligt vill kunna se på stamtavlan direkt om det blandats in Mandariner någonstans, om så många led bakåt. Det är enbart på grund av detta med grossisterna och inget annat.

Hur det allmänt ligger till med fetma och diabetes hos Mandariner idag vet jag inte. Tror ingen här vet eftersom det finns ganska få Mandariner bland uppfödare som har sådan uppföljning på sina djur. Jag vet bara att det har varit ett problem i bland annat Holland (enligt Braak) och jag  tycker mig ha sett fler feta Mandariner än normalviktiga. Men sånt kan gå att åtgärda med avelsarbete och rätt kost. Ibland går det inte. Jämför tex med Dominant Yellow på möss som ger fetma och andra hälsoproblem. Det har man jobbat stenhårt för att få bort i många år, men det går inte och man har fått acceptera att den genen helt enkelt inte är hälsosam.

Väljer man att vara en registerad uppfödare (som tex jag) väljer man att följa de avelsregler vi i SHF har. Regler och rekommendationer är aldrig till för att reta folk eller satta utan noga undersökning och eftertanke. Anser man att man har helt andra värderingar reggar man ju sig inte. Att vara reggad handlar ju om så mycket mer än att finnas med på SHFs uppfödarlista. Vi arbetar mot gemensamma mål och givetvis ändras regler genom åren beroende på nya synsätt och rön.

Anmäl
2013-03-27 00:33 #42 av: Be-Bopz

Tack Emma, hoppas att fler förstår vad det handlar om nu :)

Anmäl
2013-03-27 00:56 #43 av: Vildvittrans

Ja jag hoppas det. 

Sen kan jag även säga att jag är en av de som arbetade för att få fram regeln kring att våra reggade uppfödare ska avla på hamstrar med full stamtavla och att Mandariner ska reggas som Ma och inte som Vintervit (och för den sakens skull inte heller som hybrid OM de har fullständig stamtavla, annars reggas även de som hybrider precis som alla andra Vintervita och Campbells gör).
Grundtanken kom från dvärgsektionen som jag och Sebbe va ansvariga för. Vi pratade om varför det ska vara okej för registrerade uppfödare att avla på vilken djuraffärshamster som helst. Förväntar sig inte köparna mer av en registrerad uppfödare? Jag själv hade blivit väldigt besviken och faktiskt undrat vad föreningen höll på med om jag letade upp en uppfödare som är reggad, kontaktar denna och får veta att mamman och pappan till aktuell kull kommer direkt från djuraffären med helt okänd bakgrund.
Detta lades fram till styrelsen och på den vägen är det. 

Min personliga åsikt är att man inte kan avla Mandariner om man inte är för hybridavel. Kan man avla på dessa kan man lika gärna avla på en Sapphire man hittade i närmsta djuraffär. Ja, det är möjligt att hamstrar som vi avlar på i vår "rena" avel också härstammar från djuraffär långt tillbaka. Men det vet vi inte. Det vi vet är att just Mandarinerna faktiskt gör det och då blir det ju skillnad, eller?
Däremot kan vi inte sätta en så hård regel som att vi ska kunna se minst 20 generationer bakåt och veta exakt hur de första hamstrarna kom till Sverige. Det är ju inte möjligt. Så det får räcka med 4 generationer från uppfödare som är kända och betrodda helt enkelt.

Sitter någon på en Mandarin som bara har släktingar från betrodda uppfödare och har belägg för att de första i stamtavlan importerats från betrodda uppfödare hade jag blivit väldigt glad och då hade till och med jag kunnat avla Mandariner. Jag vågar säga att jag hade köpt den Mandariner DYRT. Tyvärr är det inte troligt att en sådan hamster skulle dyka upp...

Jag babblar och skriver som vanligt långa uppsatser, men vill bara avsluta med att säga att jag själv är emot hybridavel. Det är ett val jag har gjort. Men inte alla tycker likadant och jag tycker det är mer okej att hybridavla eller avla på hamstrar utan känd bakgrund (vilket ju går hand i hand) så länge man är tydlig och öppen med det. Men man ska då också veta att hybrider aldrig blir rena hur man än avlar och man ska veta vad en hybrid är och vad det innebär. Detta för att inte göra köpare ledsna när de får reda på fakta. Jag har sett flera upprörda köpare som köpt tex svarta vintervita som inte skullle vara hybrider eftersom de renavlats i flera generationer. Självklart blir köparen förbannad och känner sig lurad när denna får veta att så inte är fallet.

Nu ska jag krypa tillbaka till mitt hål och dra täcket över huvudet igen :-P

Anmäl
2013-03-27 08:25 #44 av: [kronoskogensvintervita]

Funderar över en liten sak ? Har jag helt misstagit mig eller räknas stamnamn som uppfödarens namn och sedan hamsternamnet?

Så nu drar jag ett exempel för att se om jag förstått det hela rätt?

Om det enbart står Putte på stamtavlan räknas det som hybrid?

Om det står ex wellingtons black beaty Putte, det är ett stamnamn eller?

Isåfall om det är det som är skillnaden kan man teoretsikt sätt, köpa en snygg vintervit från djuraffär, skriva in den i en kull och sedan räknas den som "ren " vintervit?Skämtar

Det jag gör ovan är att föra ett resonemang och liknelser bara för att försöka förstå en gång för alla hur alla hamsteruppfödare tänker????

Man kan ju vinkla saker och ting väldigt olika

Jag försöker endast ha ett öppet sinne för att försöka förstå hur alla hamster människor tänker, vilket är väldigt väldigt olika.

Nu skall jag ut i solen, ha det bra alla !!!!!Blomma

Anmäl
2013-03-27 08:36 #45 av: MissEmmis

Ingunn skriver:

"En gång hybrid alltid hybrid är tyvärr det som gäller. Vi som avlar på så rena vintervita som möjligt försöker med alla medel undvika djur där det finns risk för hybrider i linjerna. Det spelar ingen roll hur många generationer bakåt det gäller.
Det är därför alla djur från mandarinlinjer kan reggas som just mandariner i SHF.
Det är naturligvis upp till var och en om man vill avla mandariner eller inte men jag hoppas innerligt att du följer Kronoskogens goda exempel och är tydlig med att det är just mandariner/hybrider du avlar på.

Tyvärr kan man inte jämföra dvärghamsteravel med kattavel. Katter är en art men olika raser. Campbells och vintervita är olika arter vilket ger en helt annan problematik gällande aveln."

Min kommentar: Man kan visst jämföra hamsteravel med kattavel, eftersom kattrasen bengal är en hybrid mellan en tamkatt och en vild leopardkatt, alltså två olika arter.

Du skriver också att "en gång hybrid alltid hybrid". Då innebär det väl logiskt sett att alla vintervita hamstrar med eller utan stamtavla måste vara hybider, eftersom det inte finns någon vintervit hamster med oändligt lång känd stamtavla? Bara för att man känner till hamstrarna 10 eller 20 generationer bakåt så innebär det inte att man vet vad som finns ännu längre bak. Och där kan det finnas hybrider, för man känner inte till ursprunget. Sedan kan det också vara så att det som står i stamtavlan inte överensstämmer med verkligheten. Det kan exempelvis vara så att en registrerad uppfödare har låtit bli att avslöja att en hamster är en hybrid, och helt enkelt förfalskat stamtavlan. Eller så kan det ha skett ett misstag. Sånt är vanligare än man tror.

Jag vet till exempel att när man DNA-kollade stamtavlan för en hundras så upptäckte man att flera hundar hade en stamtavla som inte alls överensstämde med verkligheten. Se artikeln här:

http://pawpeds.com/pawacademy/general/purebreddog/fallacy.html

Sånt händer ju även med människor. Många män har varit med om att få veta de inte är den genetiska fadern till sina barn, trots att de alltid har trott det. Så att garantera att en hamster är helt "ren" från hybridgener är nog tyvärr omöjligt, oavsett hur lång stamtavla den har. Fråga vilken genetiker som helst.

Anmäl
2013-03-27 08:39 #46 av: Vildvittrans

Ja stamnamn eller prefix är i ditt fall Kronoskogens.

Hmm ja visst kan man fuska ihop en stamtavla men vem kommer ens på tanken att göra det undrar jag? Och varför köpa en hamster i djuraffär med både okänd hälsohistorik, man vet inte temperamentet på föräldrarna och dessutom dålig typ och färg? Det är väl att göra sig själv en otjänst och rent ut sagt korkat.

Heter hamstern bataPutte men tex har föräldrar som heter Roslagens och Snögatans som båda har stam räknas det givetvis som betrodd stam. Men inte om Putte har okända föräldrar. Att den hamstern ska klassas som hybrid är för mig glasklart.

Importer ska också komma från betrodda uppfödare. Har inte hamstern full stam får man först ansöka om dispens innan man avlar. Detta för att uppfödare i vissa länder använder sig av annat system än vi. Istället för namn och stamtavlor för de noga siffersysyem. Givetvis spelar den uppfödarens syn på hybridavel stor roll när beslut fattas.

Anmäl
2013-03-27 09:30 #47 av: [Ingunn_1969]

#45 Jovisst är det så att vi aldrig kan vara 100% säkra medmindre vi själva åker till Sibirien och fångar hamstrar som vi sedan avlar på.

Men det är stor skillnad på att göra så gott man kan med de medel man har till sitt förfogande och medvetet försöka dölja att man har stoppat in hybrider i sin avel. Det är inte särskilt svårt och tar inte lång tid att göra så, efter bara ett par år och några generationer kommer ju "Putte" från zoo vara borta från stamtavlan och det kommer tillsynes bara vara "rena" hamstrar som redovisas.

Jag tycker att det är taskigt mot andra uppfödare  och farlig för hamsteraveln på sikt. Därför uppskattar jag att man öppet redovisar vad man avlar på. Avla på mandariner och hybrider allt vad ni vill om det är det som känns roligast men stoppa inte in dessa djur i stamtavlor med rena linjer och tala för all del om vad det är ni gör så ingen blir lurad att tro att hamstrarna kommer från rena linjer!

 

Anmäl
2013-03-27 09:43 #48 av: [kronoskogensvintervita]


Det var endast ett exempel jag drog att sådant faktiskt kan förekomma, så om jag avlar mandariner och sedan har stamnamn på fyra generationer bakåt. Att de helt plötsligt blir godkända som rena vintervita låter lite konstigt i mina öron. Med tanke på att det inte dröjer så länge till att de blir godkända.

Så teoretsikt sett så skulle jag avregga min uppfödning för att sedan regga den då jag kan visa upp 4 generationers stamtavla? Det kanske exempelvis handlar om ett halvår Glad

Eller såååå ett annat alternativ:

Bakom Kuliserna: Avla mandariner utan att säga något för att sedan överraska med en stamtavla på mandariner eftersom man nu inte får avla mandariner som reggadSkämtar

 

Personligen så tycker jag inte den regeln är genomtänkt i SHF och jag är en av dem som kämpar för att som reggad uppfödare skall kunna avla med två linjer.

En mandarinlinje och en "ren vintervit"

 

 

 

 

Anmäl
2013-03-27 09:47 #49 av: [kronoskogensvintervita]

Motivationen är att den går som OST på utställningarGlad

Anmäl
2013-03-27 09:51 #50 av: [kronoskogensvintervita]


ALLA dvärghamstrar i djuraffär behöver inte ha dålig typ och färg. Det händer att en del uppfödare, kanske oreggade vad vet jag som lämnar in till djuraffär. Har även sett fina hamstrar där, inkl guldar.

JAg själv har lämnat in till djuraffär med stamtavla, fast ej reggade.

PS; Gör det inte längre !

Anmäl
2013-03-27 10:14 #51 av: [Ingunn_1969]


#50 Självklart är det så. Bara för att hamstern kommer från en djuraffär behöver den inte vara ful. En hamster med stamtavla behöver inte alls vara jättefin alla gånger, den kan ha både dålig typ och färg. Men det är ju inte det som är poängen. Det viktiga är ju härstamningen, att den kommer från rena linjer. Det är ju inte för utseendets skull som vi vill hålla linjerna rena, det är ju för att bevara de två arterna så rena som möjligt. Även hälsoproblem är ju viktiga att ta med i beräkningen. Diabetes är ett elände som drabbar campbells hårt. Problemet får gärna stanna inom arten och allra helst försvinna. Avlar vi campbells med vintervita (eller om vi avlar på djur som se ser vintervita ut men har campbells bakåt i stammen) så är ju risken stor att vi får diabetes även på de vintervita. Det vore katastrof! Visst finns enstaka fall även hos de vintervita men på campbells är det så eländigt så jag får ta bort hela kullar med 5 veckors ungar ibland. Det är hemskt! Uppfödare i andra länder har samma erfarenheter så tyvärr är detta ett problem vi måste tampas med.

Jag tror inte att det går att sätta upp ett regleverk som är 100% säkert. Vill man luras så kommer det alltid finnas möjligheter att göra det.

Vi kan bara hoppas att alla som väljer att avla på vintervita och campbells väljer att avla så klokt som möjligt och alltid jobba för arternas bästa både på kort och lång sikt.  

 

Anmäl
2013-03-27 10:14 #52 av: Vildvittrans

Hur SHF gör med dessa Mandariner när de faktiskt har en godtagbar stamtavla vet jag inte i dagsläget men det är något som bör diskuteras inom styrelsen. Jag anser att det är skillnad när man vet att hamstrarna kommit direkt från IMAZO för bara fem generationer sedan. Men kanske man inte kan sätta stopp för det utan att även kräva mer historik på alla hamstrar.
Jag skulle inte gjort så är allt jag kan säga och jag hoppas (och tror) att de flesta reggade uppfödare anser att man bör arbeta mot hybridavel och inte regga sig när man precis kan skrapa ihop till en fullständig stamtavla. Men det är min personliga åsikt, inte SHFs.

Ja, man kanske kan hitta snygga hamstrar i djuraffär om man har en himla tur. Men det är ändå jäkligt dåligt att göra på det viset både mot aveln i stort och sina köpare. Om något sådant skulle avslöjas (man bör alltid kunna redovisa och styrka varifrån man fått varje hamster anser jag) gissar jag på att man åker ur föreningen och inte får komma tillbaka. Åtminstone hoppas jag det.
Dessutom tror jag INGEN erfaren uppfödare ser någon som helst fördel med att plocka in såna hamstrar och riskera att förstöra linjer man arbetat fram under flera år. Nya uppfödare får ha bra fantasi för att kunna fejka en stamtavla på fyra generationer. Det rör sig om flera års avel och har man inte avlat själv får man skriva en annan betrodd uppfödares stamnamn och sånt tror jag uppmärksammas snabbt eftersom hamstervärlden är väldigt liten. En sån bränner sina broar. Man kommer inte få köpa några hamstrar av någon annan uppfödare, ryktet sprids fort och köpare ser uppfödaren som högst oseriös. Så ja, väldigt korkat att göra så.

Anmäl
2013-03-27 10:19 #53 av: Vildvittrans

Klokt skrivet Ingunn. Det är katastrof tidvis med Campbells och aldrig är det väl helt bra. Jag är sååå tacksam och glad över att våra rena Vintervita inte har de problemen (de är inte problemfria men jämförelsevis menar jag). Att veta att en del uppfödare rycker på axlarna kring det här med hybridavel som faktiskt kan förstöra de Vintervita framförallt men givetvis även Campbells gör mig både arg och ledsen. Eller för den delen vänta med att regga sig tills man har avlat i x antal generationer bara för att man prompt måste använda zoodjur när det finns andra bättre att avla på! Färger är inte allt! Agouti och Sapphire kanske är tråkigt i en dels ögon, men vad spelar färgen för roll i det stora hela? Ledsamt :-(

Anmäl
2013-03-27 11:53 #54 av: Be-Bopz

Låt säga att en regga uppfödare i SHF idag, väljer att lämna detta, avlar sen hemma och för att sen tro att en stamtavla är godtagbar låter väl dumt?
Först så får man inte som icke reggad använda prefix, så det blir bara enkelnamn, sen får man inte glömma, när en hamster väl är reggad som hybrid så är den alltid hybrid, det försvinner aldrig, ser vi på mandarinerna idag så är de hybrider, om man inte har en stamtavla som bevisar annat.

Sen tycker jag det är tråkigt att vissa går omkring och tror att stamtavlor fejkas, varför skulle man vilja göra det?

Sen, Kronoskogens, du som registrerad uppfödare i SHF borde uppföra dig betydligt bättre än på detta sättet som du skriver ovan, vem skulle ta dig på allvar efter att du sitter och skriver en sådan sak?
Detta är kopierat från våra uppfödarregler: 

10. Det åligger varje uppfödare i Svenska Hamsterföreningen att alltid lämna sanningsenliga och fullständiga uppgifter om sina djur och sin uppfödningsverksamhet.


11. Det åligger alla uppfödare i Svenska Hamsterföreningen att hantera sin uppfödning kvalitetsmedvetet, seriöst och med stort ansvar.

13. Det är inte i förenligt med Svenska Hamsterföreningens stadgar att avla på hybrider, uppfödare registrerade i Svenska Hamsterföreningen får inte avla på hybrider medvetet. Vi värnar om de arter som finns i föreningen.


14.Som uppfödare i Svenska Hamsterföreningen är man ett ansikte utåt för föreningen vilket innebär ansvar, gentemot sina köpare och andra medlemmar/uppfödare.

Är det jag som har svårt att läsa eller är det något som kan missuppfattas i dessa?

Anmäl
2013-03-27 12:17 #55 av: [kronoskogensvintervita]

GapskrattarMitt uppförande kallas för yttrandefrihet om ett ämne, i detta fallet hamstrar Tummen upp Tycker det är väldigt roligt att vinkla och se vad som kan tänkas hända, eller finns det några regler jag missat där ?Pustar

Själv så vet jag precis hur jag avlar, vilka rekommendationer jag skall följa osv Glad

 

Hälsning Kronoskogens

Anmäl
2013-03-27 12:21 #56 av: Be-Bopz

Alla får säga vad de tycker och tänker, aldrig ngn som har sagt annat Skämtar Men att öppet sitta och skriva vad man skulle kunna hitta på för att "smyga" med saker, det är väl inte yttrandefrihet? Det handlar då om att man inte har "rent mjöl i påsen".

Sen tycker jag att våra uppfödare ska föregå med gott exempel och visa hur man gör rätt, inte sitta och hitta på saker som bara gangnar en själv men inte den avel som ska bedrivas.

Anmäl
2013-03-27 12:24 #57 av: Tsunamis

#55 Det får står för dig hur du vill vinkla och misstolka allting. Folk påpekar helt enkelt att i en förening finns det regler och riktlinjer med aveln, inget konstigt med det. Något du drar upp i efterhand att du inte tycker är okej trots att du skrivit på papper. Sen vill du inte ens lyssna när folk kommer om råd hur du kan göra för att i så fall få mandarin godkänd.

Och du har lyckats vända detta till någon slags diskussion mot varianten som sådan. När flera redan påpekat att mandarin är helt okej så länge stammen är godkänd och att folk är ärliga med att uppge vad de avlar på. 

Suck säger jag bara.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2013-03-27 12:27 #58 av: Vildvittrans

Provokativt anser jag när man måste dra det till ytterligheter och jag tror många uppfattar en del du, Kr noskogens, skriver som antydningar. I min värld är det ganska allvarligt att spekulera i hur man kan lura föreningarnas avelsregler vilket är precis vad du gör när du spekulerar i att och hur man kan fejka ihop stamtavlor eller planera sin reggning för att ev komma undan med hybridavel. Särskilt på ett forum så här. Är det så man representerar sin förening? Vill man göra förändringar och lämna åsikter finns det betydligt bättre vägar att gå. Man kan inte alltid gömma sig bakom "jag menar inte att jag" och "jag tycker bara det är intressant att diskutera".

Det handlar inte om yttrandefrihet. Jag blir mest bara häpen över varför man som nyreggad uppfödare inte anser att avelsreglerna är genomtänkta eller förstår orsaken till varför de finns. Det är ju bra att du vet vilka regler vi alla reggade uppfödare följer.

Anmäl
2013-03-27 12:28 #59 av: [kronoskogensvintervita]

Det gagnar väl inte mig, det var en vinkling faktiskt, och genom att jag öppet skriver om vad som kan ske, är att gå lite bakom kulisserna om vad som kanske existerar, jag tycker inte man bara skall prata om små söta dunbollar som pussas och har blivit kära i varandra och som man nästan kelar ihjäl 24 timmar om dygnet, för det händer inte i verkligheten.


 

Anmäl
2013-03-27 12:37 #60 av: Vildvittrans

Vilken information sitter du på genom att än en gång sitta på ifokus och hävda att det fuskas på något vis? Blir riktigt irriterad faktiskt. Tror inte ett dyft på det du skriver och kan du bevisa att jag har fel tycker jag du ska lägga fram det till båda föreningarnas styrelse så det åtgärdas omedelbart. Inte sitta här och antyda!

Anmäl
2013-03-27 12:38 #61 av: Be-Bopz

Vem har sagt att man bara ska prata sådant? Jag tycker att forum är till för att diskutera vad man önskar Glad

Men jag anser oxå att våra uppfödare ska föregå med gott exempel, alltså inte komma på "planer" om hur man ska lura en förening man är medlem eller uppfödare i.

Men om vi återgår till det som det handlar om, mandarinerna!

Som medlem eller uppfödare har man alltid rätten att kämpa för det man tror på, så anser man att de mandariner som nu finns i Sverige är rena vintervita så tar man reda på fakta och lägger fram det på ett bra och presentabelt sätt, för att sen försöka ändra de regler som vi har.
Men man kan inte ändra dessa genom att bara göra som man själv tycker eller tänker och bara för att de har fel så får jag göra hur jag vill i vilket fall. Det känns lite som trots nämligen #59.

Anmäl
2013-03-27 12:48 #62 av: [kronoskogensvintervita]

Din tolkning Emma, jag skriver att detta inte är omöjlighet, det kan ske ! det kanske händer. Det är endast tankar, inget som jag säger att det är så det är !

Anmäl
2013-03-27 12:56 #63 av: Vildvittrans

Nej jag sätter det kanske i sammanhang med andra yttranden från dig på annat forum här på ifokus där du hävdade att du faktiskt visste att många av hamstrarna vi importerar är hybrider och att det fuskas med även såna papper. Skriver du nu att "det kanske sker och att du genom att skriva så går bakom kulisserna" blir det för mig mer än lösa antaganden med enda syfte att röra om i grytan. Kanske du bör formulera dina tankar på ett bättre sätt så inte så många blir upprörda varje gång du "spekulerar"? Så blir det kanske inte så många missförstånd... :)

Anmäl
2013-03-27 13:01 #64 av: [kronoskogensvintervita]


Där har jag heller aldrig hävdat att jag VISSTE utan bara att det finns en viss risk.

När jag skriver något att jag vet att det är så, då kan det inte missförstås, sedan hur ni läser mina inlägg kan inte jag stå till svars för. Tycker faktiskt att du går till personangrepp nu Emma, vill man prata med någon privat så mejla istället eller skicka ett meddelande.

Tycker det är fult att tilltala en person i en tråd Glad

Anmäl
2013-03-27 13:13 #65 av: Vildvittrans

Det är ju din tolkning i så fall Carina. Precis som jag tolkar dina inlägg i så fall. Självklart tilltalar jag dig i en tråd där du personligen skriver ganska starka saker. Du måste ju kunna stå till svars för vad du skriver. Och personangrepp för mig är att skriva saker som "jag tycker att du är ditten och datten och använda fula ord". Jag diskuterar precis som du, men jag kräver också belägg för sånt man antyder att man tror existerar. Jag själv plockar nämligen inte saker ur luften och skriver ut på forum utan att ta reda på fakta först. Det finns ALLDELES för många ögon som kan misstolka och ett antagande/spekulation kan fort bli sanning. Och stämmer det då inte är det bara uppfödare och föreningarna som blir lidande är jag rädd för.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.