Tillbehör, inredning och motion

Budget

2014-12-29 12:39 #0 av: Dvärgvädur

Hur ska du göra om du vill äga en hamster billigt men samtidigt så bra som möjligt? Det är enkelt, i denna artikeln visar jag billiga men bra alternativ på inredning och andra tillbehör.

Buren

SAMLA låda som bur - foto Mirre395

Det billigaste och mest prisvärda alternativet måste vara SAMLA lådorna från IKEA. 45, 65 och 130 liters lådorna är de som lämpar sig för hamstrar. 45 och 65 liters lådorna passar 1-2 dvärgar, för större grupper passar 130 liters lådorna bäst. Buren kan dock aldrig bli för stor så visst funkar 130 lika utmärkt för två eller en som det gör för flera. 

Du kan inte ha en SAMLA låda utan att ha fixat lufthål. Du kan enkelt köpa med lock till dem, skära ut ett stort hål på ena kortsidan eller/och (eller vart du vill) i taket samt sätta nät där. Tänk på att inte ha för stora hål så att hamstern rymmer eller fastnar. Om du är osäker på hur man gör kan du söka på ”How to build a bin cage” på youtube eller kolla bland trådarna på forumet.

49 :- för 45 liter (57x39x28)

69 :- för 65 liter (57x39x42)

139 :- för 130 liter (78x56x43 cm)

Dunaburar går också att hitta billigt på olika sajter.

Skålar

GLIMMA matskålar

Jag rekommenderar IKEA’s värmeljushållare ”GLIMMA” som både mat och vattenskål. Perfekt storlek för att en dvärg ska kunna sitta i dem och äta, de flesta hamstrar tycker om att få plats att sitta i sina skålar. De tar inte mycket plats och är genomskinliga vilket är ett plus enligt mig. 

6 stycken kostar 19:-

 

Hus

Mitt egengjorda hus

Hus är lätt att tillverka själv, antingen av trä eller kartong. Kartonger är det bara att klippa en öppning i samt ta bort tejp/lappar om det suttit på, tadaaa så har du ett bra hus för din hamster. 

Trähus finns det många olika sätt att göra dem på, jag gjorde det väldigt enkelt genom att spika ihop 4 lika stora brädor till en kvadrat, sätta en tunnare skiva som tak samt såga ut en öppning och slipa på framsidan. Sedan skrev jag även ett litet  citat ovanför öppningen. Materialet är förhoppningsvis inte särskilt dyrt. Om du har träslöjd i skolan kan det vara en idé att göra det där, då kan du få den hjälp du behöver och kanske även idéer av din lärare hur du kan gå tillväga. 

Sandbad

PRUTA burk som sandbad

Även här finns det IKEA alternativ. ”PRUTA” burkarna funkar utmärkt som sandbad, eller att förvara mat/godis i. Det finns ett set med 17 st burkar för 39:-

Jag har även använt mig av en big-pack. Jag skar ner en öppning och såg till att hamstern inte kunde skada sig genom att slipa till den, ett stort och bra sandbad som passar hamstern som gillar att rulla sig mycket.                                                                           

En helt vanlig pepparkaksburk eller annan glassburk, ja egentligen alla burkar fungerar super om de är urdiskade. 

Bottenmaterial

Försök att leta reda på ett billigt underlag som är grävvänligt. Carefresh och alspån är ofta ganska dyrt. Du kanske kan kolla om du har granngården i närheten? De brukar ha mycket alternativ på bottenmaterial till ett okej pris.

Gnagföremål/leksaker

Bounty leker på en fixad toarulle

Äggkartong och toarullar är dina närmsta vänner när det gäller egengjorda leksaker. Toarullar är nog ett av det vanligaste alternativen, stoppa ner en i hamsterns bur och det blir ett riktigt roligt litet rör. Vissa älskar att gnaga och springa igenom dem, vissa bryr sig inte alls. Det finns oerhört många pyssel man kan göra med toarullar, låt fantasin flöda! Vad tycker din hamster om?

Äggkartonger är roliga att gnaga på, du kan även sprida ut godsaker i dem så att din hamster får leta. Vanliga kartonger går också bra att använda, gör små hålor eller gångar i dem. 

Bomaterial

Toapapper som bomaterial är det bästa alternativet

Det säkraste bomaterialet är helt vanligt toapapper eller hushållspapper. Hamstervadd och bomull är farligare än man tror och det är någo man absolut inte ska använda.  Toapappret uppskattas ofta att bygga bon med och för mer aktivering kan du sprida ut det i buren så att den får samla in det själv.

Övrig inredning

Stenar går utmärkt att ta in utifrån, tänk bara på att ha de frysta i 48 timmar så att alla småkryp dör. Stenar slipar ner hamstrarnas klor och vissa tycker mycket om att sitta på de och utforska.   

Som jag nämt några gånger så funkar kartonger utmärkt som små gömmor. Du kan även göra väldigt många leksaker av kartong, sök på youtube eller google om du har idétorka! 

Anmäl
2014-12-29 12:49 #1 av: Whippet

Super bra artikel! Då fick även jag som har hamster några tips, ''måste till ikea idag'' Cool

I'm out Vilar huvudet i handen

Anmäl
2014-12-29 12:51 #2 av: Imasy

Ah, men titta, där kom artikelbilden fram :) Då var problemet löst ;D

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-12-30 14:00 #3 av: Dvärgvädur

#1 Tack, vad roligt att du fick idéer! Ikea är verkligen en hjälp om man vill hitta bra grejer till bra priser Skrattar

#2 Yes, tack för hjälpen! :D

Anmäl
2017-02-26 11:09 #4 av: Meja H

Jättebra artilkelSkrattar

Men vilken samlalåda skulle du rekomendera till guldhamster

Anmäl
2017-02-26 11:38 #5 av: 91Marran

#4 130L

Anmäl
2017-02-26 11:46 #6 av: Meja H

okSkrattar

Anmäl
2017-05-18 17:20 #7 av: Meja H

Hittar inte ikeas glimma skålar D:

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.