Foder, hälsa och daglig skötsel

Gör ditt eget naturgodis - Fröfigurer (Del 2)

2014-12-09 00:58 #0 av: Imasy

Du har nog säkert sett dessa fröfigurer i olika storlekar och former i butikerna, vissa är riktigt dyra. Men nu kan du göra dina egna att skämma bort din hamster med, som så klart blir både snyggast och billigast i stan!

Det här behöver du:

1 msk kokosfett

5 dl kokande vatten

3-4 dl olika fröer/kärnor 

1 msk potatismjöl

1 msk fiberhusk

Börja att koka upp vatten (jag använder vattenkokare) och när vattnet kokar har du i kokosfettet och låter det smälta.

Medan vattnet kokar upp blandar du ihop fröerna, mjölet och husken i en bunke. Jag valde att blanda viltfågelblandning, solrosfrö, sesamfrö och kokos. Det var vad jag hittade i skafferiet.

När fettet har smält så häller du i vätskan i fröblandningen och låter det stå och svälla en stund. Det blir slemmigt och får en konsistens som liknar slime.

Ta sedan ugnsgallret och lägg ett bakplåtspapper uppepå.  Använd galler och ingen plåt, för då torkar vätskan i röran mycket bättre.

Sedan tar du valfria pepparkaksformar som du sedan klickar ut röran i. Jag fick denna gång lite smet kvar som gick till spillo, för jag hittade inga fler formar, men jag skulle gissa på att smeten räcker till en 10-12 figurer.

Sedan är det bara in med figurerna i ugnen, på 150 grader i ca 1 tim. Låt dem sedan stå och torka på eftervärmen.

Tryck ut dem försiktigt ur formarna medan de fortfarande är lite varma och förvara dem sedan på en torr plats.

Ett litet tips bara, gör inte som jag och glöm att smörja formarna. Naturligtvis blev var och varannan figur lite halshuggen eller saknar en och en annan kroppsdel bara för att jag skulle visa er hur man gjorde :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-12-09 08:43 #1 av: Dvärgvädur

Fina! Passar bra till julen Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.