Övrigt

Burar

2014-12-02 21:58 #0 av: [evilewa]

Från tid till annan kommer det frågor om vilken bur man ska välja till sin dvärghamster, sitt dvärghamsterpar osv. Det finns en uppsjö burar att välja mellan, men grundregeln för dvärghamster (även när det gäller Guldhamster) är att man ska undvika gallerburar. Vad gällande dvärghamstrar, så är dessa ett gäng lite klumpiga individer. De ser dåligt, är dåliga klättrare och när de försöker ge sig ut på äventyr på högre höjder, så riskerar de att falla ner och göra sig riktigt illa. När man väljer bort gallerburar, hindrar man även hamstern att inleda ett galler-gnagande beteende. Dock beror dessa beteende på understimulans, även om det inte är en regel. Nedan vill jag presentera, bra och prisvärda alternativ till burar, med för och nackdelar:

Duna buren:

Fördelen, inget galler, bra djup i buren så att man kan ha ordentligt med bottenströ, vilket är populärt! J Nackdelen är att gallret i taket, brukar bli en vandringsbana för vissa hamstrar samt att gallret ofta lossnar ur sina gängor. Men Ferplast egen bur fungerar bättre, i både tålighet i plast och hyllplan som ingår, jämfört med billigare kopior som finns på marknaden. För 2 Dvärghamstrar fungerar en miniduna (55 x 39 x 27 cm)alldeles utmärkt och multyvarianten (71 x 46 x x 31,5 cm) fungerar för dvärghamstar upp till 4 individer. Dunaburen är lättstädad och går lätt att flytta.

Pris: 325 och uppåt

Anmäl
2014-12-02 22:05 #1 av: [evilewa]

Akvarium/terrarium:

Det går att köpa väldigt billiga akvarier, terrarier på exempelvis blocket. Fördelen med akvarier är att höjden är högre än tidigare, nämnda dunaburar, som ”bara håller 31,5 cm i höjd. Detta innebär att man kan ha lite högre inredningar, så länge man har ordentligt med bottenmaterial så att inte hamstern ramlar ner och gör sig illa, utan landar mjuk. I vissa akvarier/terrarium, kan man slippa lock, nät eller galler, även om det är att föredra, då det är lättare att inreda med vattenflaskor, som går att hänga i dessa. Visuellt är det också trevligare att kunna se sina hamstrar igenom glasrutan och det blir även en snyggare inredningsdetalj. Andra väljer större varianter så att man även kan dela av, för att kunna hålla flera hamstrar.
Nackdelen är att man vid städning, kanske upplever det tungt och svårt att flytta inrättningen till dusch, eller badkar för att göra rent.

Pris: 500 kronor och uppåt


Anmäl
2014-12-02 22:06 #2 av: [evilewa]

Samla låda från IKEA:

De vanligaste lådorna man kan köpa är IKEA samla är 71 x 46 x x 31,5 cm som är på 65L eller den större varianten 71 x 46 x x 31,5 cm.

Dessa fungerar alldeles utmärkt, med samma fördelning som beskrivs gällande Duna burar. Man kan köpa till lock, där man enkelt kan borra lufthål, samt hål för vattenflaska i sidan. Det finns många exempel på iFokus hur man själv kan tillverka ett bra gallertak, med träram. Detta är ett bra och billigt alternativ. Nackdelen är att plasten inte är genomskinlig och ganska otymplig. Vissa berättar om att man upplever dålig ventilation i dessa, men gör man ett eget gallertak, är det ingen skillnad mot ett akvarium eller terrarium.

Pris för dessa: 99 – 189 kronor


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.