Övrigt

Importera hamstrar

2014-12-02 21:03 #0 av: [evilewa]

Många frågar om hur det är och varför man importerar, tänkte berätta lite om mina erfarenheter, det vore roligt om ni andra, kommenterade artikeln med era erfarenheter :-)

Mina erfarenheter

Jag är uppfödare av Campbells dvärghamstrar. Tidigare födde jag upp Guldhamster men efter alla utbrott gällande Papova, blev mitt val att fokusera på dvärghamstrar. Efter lite research kring dvärghamstrar och dess olika arter, fastnade jag för Campbells. Varför? – för att de har ett mycket trevligt temperament, alla olika färger som går att få fram i avel och sist men inte minst tycker jag att det är så mysigt när de trivs att bo i par eller flock. Måste också tillägga att de är så mycket mer aktiva än guldhamstrar, jag kan sitta länge och titta på deras små upptåg i rasthagen och alltid när jag kommer in i rummet där jag har hamstrarna, poppar de upp och kommer mig till mötes när jag ställer mig vid buren, glada och sociala J

Det finns väldigt få uppfödare av Campbells i Sverige. Detta medför att djurens linjer, ofta korsas någonstans, från något djur, som kommer från de uppfödare som finns här i Sverige. Än så länge har jag varit väldigt förskonad av detta problem, men jag känner att så långt jag kan bidra, med nytt blod, så är det bra.

Jag har framförallt importerat från Danmark och Finland.

Vad gällande Danmark, har jag haft större utmaningar, då detta har inneburit att jag behövt flyga hem de djur jag har köpt hem.

Alla flygbolag tillåter inte att man tar med gnagare och när jag skulle importera därifrån, gjorde jag en noga undersökning kring vad som gällde kring detta. Det slutade med att SAS var det flygbolag som tillät gnagare. Bakgrunden var att de andra bolagen hade förbjudit gnagare, beroende på en tidigare incident, där en mus/råtta eller liknande, smitit från sin bur. Vilket resulterade att hela flighten fick ställas in, i och med att gnagare har en förkärlek att ge sig på kablar.

Min man var den som fick hämta hem de hamstrar jag bokat i Danmark. När han kom till flygplatsen Kastrup i Köpenhamn och skulle checka in på sin bokade SAS flight, stötte han på problem. Personalen i check-in var väldigt ovilliga att ta emot gnagare, men efter mycket om och men, fick han checka in dem. Det krävdes dock åtskilliga chefer, att godkänna detta, trots att djuren var föranmälda. Hamstrarna kom dock till slut hem till mig och allt gick bra.

Detta till trots att jag innan hade ringt till SAS för att meddela transportburens storlek och innehåll och fått det godkänt och registrerat på flygbiljetten.

Regler för djurtransport för SAS:

Buren ska vara av glasfiber, metall eller hårdplast och utrustad med lyfthandtag på sidorna. Burar som helt är gjorda av trådnät, eller trådburar med för låga kanter på bottenplattan, är inte tillåtna för hundar och katter. Buren ska vara konstruerad så att det inte finns någon risk för att djuret rymmer, skadas eller skadar annan last. Buren måste vara utrustad med en behållare för mat och vatten. Bottenplattan måste vara täckt med ett lager av till exempel dagstidningar. Träspån, sågspån, hö eller halm får inte användas.

Av hänsyn till djurets bästa måste buren tillåta djuret att stå upp, vända sig och ligga i en naturlig position. Om buren inte uppfyller kraven kan flygplatspersonalen neka djurtransporten.  Se storlek på bur

Flera djur i samma bur. Som mest får två lika stora vuxna djur som väger max 14 kg/individ - och som är vana att vistas tillsammans - transporteras i en och samma bur. Djur över 14 kg måste resa individuellt. Dessutom kan tre djur, upp till sex månader gamla och från samma kull, transporteras i samma bur.

Det lastrum där djuren transporteras har samma lufttryck och temperatur som passagerarkabinen-

Anmäl
2014-12-02 21:12 #1 av: [evilewa]

Pris:

Anmäl
2014-12-02 21:12 #2 av: [evilewa]

Import från Finland:

Att importera från Finland har för mig gått mycket enklare. Detta med anledning av att transporten sker via färja till Sverige. Jag har fått hjälp av hamstervänner som varit i Finland på utställningar och tagit med djur hem till mig. Vissa uppfödare i Finland har också återkommande resor till Sverige och kan man via Finska hamsterföreningen nätverka med dessa uppfödare så brukar det gå ganska smidigt.

Vill man importera från övriga Europa?

Föreningarna här i Sverige har ofta arrangerade resor till den stora husdjursmässan i Houten, Holland. Där träffas, de flesta europeiska uppfödarna och säljer och byter djur sinsemellan. Då kan man få tag på både, tyska, engelska, tjeckiska och även från andra nationaliteter. SHF planerar att ha en sådan resa i april 2015, beroende på hur stort intresset är att följa med på den.

Att tänka på:

Vid all import bör man sätta hamstrarna i karantän. Vad gällande dvärghamster, rekommenderar man minst 5 veckors karantän, för att vara säker på att man inte fått med sig någon ohyra.

Guldhamstrar har längre karantän, med tanke på Papovan och där är rekommendationen minst 8,5 månad!

Anmäl
2014-12-03 23:48 #3 av: Imasy

Hur är det med Norge? Är det någon som importerat därifrån? Verkar ju vara enklare och billigare att ta hem därifrån än andra länder?

Fast utbudet kanske inte är attraktivt?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-12-04 11:14 #4 av: [Ingunn_1969]

#3 Det finns inga rena dvärgar i Norge, bara hybrider.

Med vänlig hälsning Ingunn

www.snogatanshamsteruppfodning.com

Anmäl
2014-12-06 13:26 #5 av: Imasy

#4

Aha, ja då var det väl kanske inte så attraktivt att ta hem därifrån.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-12-06 23:43 #6 av: Kappukeki

Jag importera gärna, har aldrig gjort det förut.

Men hur ska man hitta uppfödare i Danmark och Finland?

Anmäl
2014-12-07 01:18 #7 av: Imasy

Landets hamsterförening kan vara en bra start att hitta uppfödare på :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2015-02-17 14:43 #8 av: Deviance

#4 Hur kommer det sig att det inte finns några rena dvärgar i Norge?

Anmäl
2015-02-18 13:34 #9 av: [Ingunn_1969]

#8 Det  finns inga uppfödare i Norge som är intresserade av att avla på rena linjer, tyvärr. Det är lite mer krävande att importera till Norge jämfört med EU länder men många guldhamsteruppfödare är duktiga på att importera och klarar ju av det alldeles utmärkt, så det är inte här problemet ligger.

Jag åker till på besök till familjen i Norge ett par gånger per år och har erbjudit mig att ta med hamstrar utan kostnad till de som är intresserade, vet att danska uppfödare också har erbjudit sig att hjälpa till, men som sagt, det finns ingen som är tillräckligt intresserad så då faller det på det. Det är synd, för det hade varit bra om vi blev fler uppfödare totalt sätt.

Med vänlig hälsning Ingunn

www.snogatanshamsteruppfodning.com

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.