Många frågar om hur det är och varför man importerar, tänkte berätta lite om mina erfarenheter, det vore roligt om ni andra, kommenterade artikeln med era erfarenheter :-)
Mina erfarenheter
Jag är uppfödare av Campbells dvärghamstrar. Tidigare födde jag upp Guldhamster men efter alla utbrott gällande Papova, blev mitt val att fokusera på dvärghamstrar. Efter lite research kring dvärghamstrar och dess olika arter, fastnade jag för Campbells. Varför? – för att de har ett mycket trevligt temperament, alla olika färger som går att få fram i avel och sist men inte minst tycker jag att det är så mysigt när de trivs att bo i par eller flock. Måste också tillägga att de är så mycket mer aktiva än guldhamstrar, jag kan sitta länge och titta på deras små upptåg i rasthagen och alltid när jag kommer in i rummet där jag har hamstrarna, poppar de upp och kommer mig till mötes när jag ställer mig vid buren, glada och sociala J
Det finns väldigt få uppfödare av Campbells i Sverige. Detta medför att djurens linjer, ofta korsas någonstans, från något djur, som kommer från de uppfödare som finns här i Sverige. Än så länge har jag varit väldigt förskonad av detta problem, men jag känner att så långt jag kan bidra, med nytt blod, så är det bra.
Jag har framförallt importerat från Danmark och Finland.
Vad gällande Danmark, har jag haft större utmaningar, då detta har inneburit att jag behövt flyga hem de djur jag har köpt hem.
Alla flygbolag tillåter inte att man tar med gnagare och när jag skulle importera därifrån, gjorde jag en noga undersökning kring vad som gällde kring detta. Det slutade med att SAS var det flygbolag som tillät gnagare. Bakgrunden var att de andra bolagen hade förbjudit gnagare, beroende på en tidigare incident, där en mus/råtta eller liknande, smitit från sin bur. Vilket resulterade att hela flighten fick ställas in, i och med att gnagare har en förkärlek att ge sig på kablar.
Min man var den som fick hämta hem de hamstrar jag bokat i Danmark. När han kom till flygplatsen Kastrup i Köpenhamn och skulle checka in på sin bokade SAS flight, stötte han på problem. Personalen i check-in var väldigt ovilliga att ta emot gnagare, men efter mycket om och men, fick han checka in dem. Det krävdes dock åtskilliga chefer, att godkänna detta, trots att djuren var föranmälda. Hamstrarna kom dock till slut hem till mig och allt gick bra.
Detta till trots att jag innan hade ringt till SAS för att meddela transportburens storlek och innehåll och fått det godkänt och registrerat på flygbiljetten.
Regler för djurtransport för SAS:
Buren ska vara av glasfiber, metall eller hårdplast och utrustad med lyfthandtag på sidorna. Burar som helt är gjorda av trådnät, eller trådburar med för låga kanter på bottenplattan, är inte tillåtna för hundar och katter. Buren ska vara konstruerad så att det inte finns någon risk för att djuret rymmer, skadas eller skadar annan last. Buren måste vara utrustad med en behållare för mat och vatten. Bottenplattan måste vara täckt med ett lager av till exempel dagstidningar. Träspån, sågspån, hö eller halm får inte användas.
Av hänsyn till djurets bästa måste buren tillåta djuret att stå upp, vända sig och ligga i en naturlig position. Om buren inte uppfyller kraven kan flygplatspersonalen neka djurtransporten. Se storlek på bur
Flera djur i samma bur. Som mest får två lika stora vuxna djur som väger max 14 kg/individ - och som är vana att vistas tillsammans - transporteras i en och samma bur. Djur över 14 kg måste resa individuellt. Dessutom kan tre djur, upp till sex månader gamla och från samma kull, transporteras i samma bur.
Det lastrum där djuren transporteras har samma lufttryck och temperatur som passagerarkabinen-