Foder, hälsa och daglig skötsel

Gör ditt eget naturgodis - Morötter (Del 1)

2014-10-15 21:47 #0 av: Imasy

Först ut i serien tänkte jag börja med att torka morötter. Viktigt att komma ihåg, är att dessa projekt är tidskrävande då de ska torkas i ugnen under flera timmar.

Jag börjar med att skala och skiva morötterna i tunna skivor.  Jag skar mina i 2-3 mm. tjocka skivor, och det gick åt nästan två grova morötter. 

Rotfrukter ska förvällas innan torkning, vilket innebär att man kokar dem i 3-4 minuter för att sedan hastigt kyla av dem.

Sedan lägger jag ut dem på gallret rad efter rad. En del använder bakplåtspapper direkt på plåt. Jag har här använt mig av ugnsgallret med en tunn bomullshandduk som "bakplåtspapper". Jag tycker att fukten dunstar bättre då.

Sedan ska de in i ugnen, i mitten, för torkning.

När de varit inne i ugnen i två timmar tog jag ut gallret och vände på alla bitarna för att det ska gå snabbare att få dem torra. Sedan fick de stå inne i 3 timmar till innan jag var nöjd med resultatet.

Temperaturen ska vara 50-60 grader. Torkningstiden varierar mellan 3-6 timmar beroende på hur tjocka skivor man gör. En del menar att man ska ha ugnsluckan på glänt under torkningstiden, vilket jag också gjorde denna gång.

Nackdelen med att torka dem är att de krymper så fasligt, så det blir ju inte så mycket kvar.

Sedan förvarar jag dem i en liten glasburk. Har de inte torkats helt igenom finns risken att de börjar mögla, så håll ett öga på burken så de ser fräscha ut.

En annan positiv grej är ju att detta recept fungerar lika bra till oss tvåbenta, att ha som t.ex. musli, snacks, resegodis i skogen etc.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2015-03-05 19:25 #1 av: AsIAm

Man kan även köpa en liten svamptork för ett par hundringar och torka mat i :) Det är energisnålare och går fortare än i ugn :) Använde en sån i somras för att torka mat till vandringen och det gick super att torka allt från frukt, grönsaker och pasta till kött :)

Anmäl
2015-03-10 20:47 #2 av: Klarar_Hogberg

AHAHAHAHA Gapskrattar när jag såg miniatyrbilden så trodde jag först att det var hamsterbebisar i burken GapskrattarHjärta Men receptet låter jättegott och min hamster kommer att älska det, kommer att pröva c:

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.