Övrigt

Bra att veta om Campbells

2013-11-25 13:21 #0 av: [ErikP]1

Det är bra att veta saker innan du köper en hamster. Här kommer en artikel angående arten Campbell.


Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster är den största dvärghamstern och mäter upp till 9-12 cm, ibland mer, och hanarna är ofta större än honorna. Kroppen är brett rektangulär eller brett oval. Huvudet är brett med små öron och stora ögon. Benen är väldigt korta och tassarna, även undersidorna, är helt täckte med päls. Svansen är väldigt kort och täckt med päls. Kroppens päls är tät och mjuk. Normalfärgen är agouti, där pälsstråna ska ha tre färgband: Spetsen (tipping) svart/brun och bottenfärgen blågrå. Undersidan crémevit med blågrå bottenfärg. Längs med ryggraden löper ett mörkare streck, kallad ål, som startar vid hamsterns huvud och löper hela vägen till svansens bas. Hamsterns mage och undersida är nästan vita. Det finns flera olika färgvarianter och ännu fler håller på att avlas fram av uppfödare. Albino är en helt vit dvärghamster med röda ögon som saknar pigment. Argente är en blekare variant av den normala grå färgen. Hamstern är orangegul med blågrå bottenfärg, brun ål och mörk röda ögon. Brokad/krage finns i alla färger. Den har fläckar jämt fördelade över kroppen och ibland ett brett band över bogen. Andra färger som finns i Sverige är opal, sandy, blue fawn, lilac fawn, black, chocolate, blue ruby, eyed lilac, beige, blue beige, dove, dark beige, red eyed lilac och champagne. Dessutom finns finns pälsvarianterna rex och wavy.

Generellt kan man säga att campbells dvärghamster är lugna och lätta att hantera.  Emellanåt kan man stöta på et djur som kan visa sig vara svår att hantera och som kan ha en tendens att nafs. Därför är det alltid en bra idé att hantera föräldrarna till de hamstrar du vill köpa för att få en uppfattning om hur avkomman kommer bli som vuxen, speciellt eftersom temperamentet till en stor del är ärftligt. Köper du ett djur i en djuraffär kan det vara svårt att få hantera föräldrarna. Ett råd är då att hantera så många olika hamstrar som möjligt innan du bestämmer dig. Välj noggrant ut de djur som är lättats att hantera och som inte visar någon aggression.   

En Black campbell

Anmäl
2013-11-25 13:33 #1 av: [Ingunn_1969]

Bra artikel!

Vanligaste pälsvarianten efter normal korthår är satin.

Wavy och rex finns inte i Sverige idag vad jag vet.

 

 


 

Anmäl
2013-11-25 16:26 #2 av: inthegame

Bra artikel!
Hamstern på bilden är ju jätte lik Jack (min ena hamster):)

Anmäl
2013-11-25 16:39 #3 av: [dvärghamster Uppfödning]

Bra artikel!

Anmäl
2014-11-28 16:56 #4 av: hamsterstella91

har Campbells alltid mörk röda ögon?Skäms

Anmäl
2014-11-28 19:40 #5 av: [evilewa]

Mmm, min kära Buzz på bilden i TS , han finns inte längre men var en fantastisk hane :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.