Foder, hälsa och daglig skötsel

Vad kan dvärghamstrar äta?

2012-11-12 00:10 #0 av: Lemonneater

I matväg är det ingen större skillnad på dagens tama guldhamstrar och dvärghamstrar. Alla äter i stort sett likadan mat, numera är det mer en smaksak vad hamstrarna äter och inte äter. Eftersom det redan finns en väldigt bra artikel på hamster.ifokus (http://hamster.ifokus.se/articles/4d715ff2b9cb462239070921-tips-pa-farskmat?articles-1) så kommer jag snarare att rikta in mig på lite mer på de "större områdena" istället för att skriva ut en lång lista. Kommer förhoppningsvis kunna inrikta mig mer på en artikel med lista över saker som en hamster INTE får äta och varför. Många frågor har dykt upp under tiden jag skrivit den här artikeln vilket gör att jag känner mig osäker på vad jag kan skriva och inte skriva. Med andra ord kommer det kanske att komma en till artikel om mat.

GRÖNSAKER/FRUKT

Grönsaker ska ges flera gånger i veckan om inte dagligen. Olika sorters grönsaker finns i länken ovanför. Mina hamstrar till exempel brukar få lite kryddigare salladsorter, gurka, morot, tomat, isbergssallad och vitkål. Gurka tycker jag personligen är bra att ge rätt ofta för då vet du att hamstern får i sig vatten. Ibland kan det vara svårt att veta om hamstern får i sig vatten eller inte men genom gurkan så vet du med säkerthet.

Majs är dock något som man kan få passa sig lite med då det innehåller mycket socker. Det ska i stort sett BARA ges som godis någongång ibland för att inte riskera att få diabetes.

Sen är det upp till dig och din hamster och se vad den tycker om! Testa runt i ett par veckor och blanda lite sorter men se till att ha iallafall en grönsak som du vet att de äter när du testar de andra grönsakerna. Alla hamstrar gillar olika sorter så det är bara att testa på tills du vet på ett ungefär vad just din hamster vill ha!

Frukt skall ges som godis, det vill säga någon gång ibland. Det är mycket socker i frukt som kan ge diabetes. En äppelbit eller bananbit kan testas någon gång ibland som till exempel!

Exempel på hur grönsakerna kan se ut (bild tagen av: Hanna Grönevik)

 

KÖTT

Det många inte vet är att hamstrar faktiskt äter kött. Väldigt många blir förvånade, däribland jag själv, när man först får reda på denna roliga fakta!

Lite utav det som är nyttigt i köttväg är rå nötfärs, stekt eller kokt blandfärs och mjölmaskar.

Köttet innehåller nyttiga fetter och proteiner. Det är även en trevlig utmaning för hamstrarna att leta upp mjölmaskarna. Se bara till att ta bort allt kött dagen efter så det inte hinner bli dåligt och kan magförgifta de små hamstrarna.

Jag tror personligen att det inte spelar någon direkt större roll om du ger hamstern kött eller inte. Kör du på en vegetarisk inrikting så finns det massor med bönor och annat liknande som kan lika mycket energi och proteiner som kött. Hamstern klarar sig lika bra utan kött som med kött, det är snarare om man vill "efterlikna" deras naturliga miljö så mycket som möjligt som man kan ge olika köttsorter eftersom de får i sig kött i naturen genom maskar och liknande.

 

BARNMAT/GRÖT

Något som är gott för hamstrarna är till exempel helt vanlig gröt kokad utan salt och utan mjölk då hamstrarna är laktosintoleranta. Har man en kull på gång kan man även köpa någon liten barnmatsburk om man inte har tid att fixa ihop det själv. Det är jätteenkelt och går snabbt att göra hemma också. Bara att ta bort lite utav den okryddade maten som du gör till dig själv och mixar ihop det. Vips så har du egen "barnmat"! Man kan även koka ihop en massa rotfrukter och grönsaker och sedan mixa ihop det. Gör upp små portioner och frys in det så är det bara att tina upp senare när de ska ha det. Det går förstås lika bra att ge dem färdig barnmat eftersom de oftast är osaltade och är mer nyttiga för barn. En del använder det främst till hamstrar som har kullar så ungarna kan få i sig lite nyttigheter.

 

PASTA/RIS

Jag brukar ge mina hamstrar pasta och ris någongång ibland om jag får över från middagen. En del är av konceptet "det som inte finns i naturen- det vill jag heller inte ge till hamstrarna" och det är verkligen inte ett felaktigt koncept! Likadant som det inte är fel att ge hamstrarna det heller. Nyckeln i det hela är hur OFTA hamstern får det och hur MYCKET. Likväl som det är dåligt för oss människor att äta för mycket pasta och ris. Någongång ibland kan man ge dem pasta eller ris och liknande, men inte för ofta. Då får du snabbt en tjockare hamster och som kanske blir kräsnare och bara vill ha pasta/ris istället för grönsaker. Det tillför dem ingenting direkt eftersom det ändå inte finns i deras naturliga miljö. Därför är det bättre att det ges som godis någon gång ibland.

 

EGNA FRÖBLANDNINGAR

En fråga som återkommer alltmer, VAD kan man ge sin hamster i egen fröblandning?

Själv använder jag ett färdigt foder, duvblandning utan majs, och blandar i lite utav min hunds torrfoder.

Fördelen med att blanda eget foder är ju klart att du vet att allt du har lagt i ÄR nyttigt. Djurbutiker och hushållsaffärers färdigblandade hamstermat är inte speciellt nyttiga. Fylld av olika färgämnen och onyttiga bitar av majs och "hårda brunsvarta klumpar som jag inte ens vet vad det är". Så självklart är det helt bäst att isåfall blanda till sitt egna foder. Men sen finns det en hel del bra färdigblandade foder med. Några exempel på vad folk använder för färdigblandade är Royal Rabbit, Hamster complete och Hamster Crispy. Sen om dessa är bra eller inte/ bättre eller sämre, det kan jag själv dessvärre inte svara för då jag aldrig har testat dem.

Det viktigaste i de färdigblandade sorterna är att du kollar så att de inte innehåller för mycket majs (helst ingen alls), färgglada bitar och solrosfrön. De ska alltså vara så "naturliga" som möjligt.

Solrosfrön ska för övrigt även de ges som godis eftersom de är väldigt feta utav sig som gör att hamstern går lätt upp i vikt.

Sådant man kan ha i sin egen foderblandning är till exempel; hund/kattmat, de fyra sädeskornen (alltså vete, havre, korn och råg), müsli (osockrad), nötter (osaltade och helst inte för feta), olika frön, linser och hirs. Det finns massor med tips här på ifokus om vad man kan ha i blandningarna!

Jag kan tänka mig att man tar 1-2 dl av varje och blandar i en stor hink eller liknande och tar därefter. Eftersom jag aldrig har gjort eget foder så kan jag inte säga några måttangivelser men det är vad jag hade fixat ihop om jag inte haft mer erfarenhet och kunskap iallafall. Så se alltid till att du vet på ett ungefär hur mycket av varje du ska ta!

Duvblandning utan majs (Bild tagen av: Hanna Grönevik)

 

MEJERIPRODUKTER

Hamstrar är laktosintoleranta så för mycket mejeriprodukter är inte bra att ge dem. Dock går det självklart bra att ge dem lite någon gång ibland, till exempel yoghurt och en liten ostbit. Välj hellre laktosfria varor till dem då det borde vara snällare för deras mage. I ostväg bör du välja en hårdost, alltså en ost som har lagrats länge, då den är naturligt fri från laktos. Men trots detta borde den ändå inte få ost mer än som godis.

Man kan även göra pannkakor, utan salt och på laktosfri mjölk. Du behöver inte heller ha något socker i dem.

 

VAD FINNS UTE I NATUREN SOM DE KAN ÄTA?

Ute i naturen finns det massor för hamstrarna att äta. Det finns gräs, olika sorters nötter och bär.

Rönnbär är något man kan torka och ge dem 1-2 bär i veckan då de är fulla av C-vitaminer. Hasselnötter, blåbärsris, blad från olika fruktträd, hela maskrosor, lingon, blåbär och torkade nässlor är några exempel på det man kan få tag på i naturen. Har man egen trädgård eller möjlighet till att odla är det ju det mest optimala för då vet du ju verkligen att grönsakerna inte är besprutade med något!

 

 

 

Skrivet av: Hanna Grönevik

 

Med hjälp av;

http://hamster.ifokus.se/articles/4d715ff2b9cb462239070921-tips-pa-farskmat?articles-1

http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Ost/Hardost-naturligt-fri-fran-laktos/

hamster.ifokus

dvarghamster.ifokus

Egna erfarenheter

Med hjälp och rådfrågning av Em_I_Am, Ida Kråkan Andersson och Zombie T.

Löpsedels bild; Tagen av nadilda på ifokus!

 

Anmäl
2012-11-12 00:48 #1 av: jossa5

Bra skrivet. Ser fram emot fler artiklar av dig.

Anmäl
2012-11-12 08:39 #2 av: [Em_I_Am]

Bra jobbat! :-D

Anmäl
2012-11-12 21:31 #3 av: Frosstis

Braa!


Anmäl
2012-11-16 03:41 #4 av: [Ella2010]

Tack! Jag får snart hem mina två första dvärgar och
funderar massor :)

Anmäl
2012-11-17 12:11 #5 av: [Hamsterdans]

Så jag kan ge min hamster lite finn chips då och då? :-)

Anmäl
2012-11-17 13:14 #6 av: Lemonneater

chips? skulle inte rekomendera det då det är rätt onyttigt :p. Man ger ju inte en hamster chips direkt haha. Det är fullt av fett och salt, så jag skulle inte ge det nej.

Anmäl
2012-11-17 17:14 #7 av: zezagena

#6 Bra artikel! Tror #5 menar FinnCrisp, ett supergott tunt hårdbröd (Fazer tror jag), gjort på rågsurdeg trol o betydligt bättre än potatischips Flört

Anmäl
2012-11-17 18:44 #8 av: Lemonneater

#7 hahah ja det får jag hoppas då! :D kanske jag som läser lite dåligt ;). Men finn crisp ska väl funka nån gång ibland :)!

Anmäl
2012-11-17 22:52 #9 av: [Hamsterdans]

#7 A, det jag menade. xD

Anmäl
2012-11-17 22:53 #10 av: [Hamsterdans]

Oj, skrev på iPaden så blev chips, haha. xD

Anmäl
2012-11-18 11:48 #11 av: zatanica

Bra artikel, tänkte på det du nämnde att endel vill efterlikna det naturliga så mycket som möjligt för sina hamstrar och då inte ger exempelvis ris,pasta o knäckebröd.

Jag är en av dem men brukar tänka som så att vi människor finns ju typ överallt nuförtiden så för en vild hamster är det ju inte omöjligt att snubbla över, ris,pasta,knäckebröd,bullar ja allt som man kan tänka sig att vi människor glömmer kvar på en picknic, kastar ut ur bilen eller bara kastar på en sopphög eller promenad.

Men då kommer vi ju även till det att sådant som vi människor knaprar i sig ska de ju som du skriver inte ha så ofta och en vild hamster lär ju inte springa på dessa saker var dag, men det händer.

Så man behöver nog inte vara så nitisk även om man vill efterlikna det naturliga så mycket som det går.

Anmäl
2012-11-26 06:38 #12 av: Lemonneater

#11 tack så mycket :).

Det är både och.. Hamstrar lever inte fria i sverige vilket gör att de kan inte få tag på ris o pasta i naturen här, om nu någon skulle lämna kvar efter en picknick eller liknande. De lever ju i sibirien och där är inte pasta och ris nummer ett på födolistan direkt, möjligtivs ris. Men de brukar nog ändå inte äta där det finns hamstrar vilt.

Men det står klart och tydligt i texten att det finns dem som vill efterlikna det naturliga och det finns dem som inte gör det och båda sätten går lika bra. man gör som man själv känner efter. huvudsaken är bara att pasta o ris inte ingår i den dagliga födobasen. Utan det ska mer ges som godis för annars kan hamstern lätt bli fet och få problem.

Anmäl
2012-11-26 13:04 #13 av: zezagena

Är det alltså så att de ska ha tillgång till foder dygnet om..?

Sett rek att 8 g mat/dygn o dvärghamster är lagomt.. Man är ju så van att alla husdjur ska begränsas i sina matpotioner men dessa småttingar kanske gör av med så mkt energi hela tiden o behöver fylla på oavbrutet.. samtidigt svårt veta hur mkt de ätit när de gömmer sin mat Skrattande

Anmäl
2012-11-26 13:16 #14 av: Lemonneater

#13 Jag har framme mat hela tiden. Tror de flesta har det :).

Anmäl
2013-01-23 15:53 #15 av: [GerbilLooover]

Jättebra artikel Glad

Anmäl
2013-02-14 12:13 #16 av: moonbejb

Hej! 

Jag vill varna lite för detta med att ge duvblandning som enda basfoder då fröna är så små att framtänderna uppe (gnagartänderna) inte behöver användas lika mycket och lätt kan bli för långa så att hamstern inte längre kan använda dem. Detta hände min ena hamster sedan jag börjat med duvblandning deluxe (utan majs) som basfoder. Min lilla gourméhamster började förstås bara äta de pyttiga fröna och sluta med de komplementära råttpelletsena, hans tänder blev för långa så att han höll på att svälta ihjäl. Tur att jag märkte detta i tid!


Veterinären sa att molartänderna (?) alltså kindtänderna och de nedre framtänderna såg bra ut, så där hade han ju fortsatt att gnaga rätt, men inte med framtänderna upptill. 

Framtänderna kan växa sig för långa på bara en vecka, har de då blivit för långa så kan inte hamstern använda dem mer, vilket gör att de bara växer och växer och rullar ihop sig i gommen eller växer rätt upp genom gommen och upp genom huvudet..


De första elva månaderna i Bamses liv som han heter hade han inga problem med tänderna, utan detta kom efter att jag började med duvblandningen, därmed tror jag inte att han har nått medfött bettfel. Veterinären sa att han det kunde vara så att det berodde på utfodringen.


Så bara en tanke, men har nån nån hamster som magrat av och dött i tidig ålder så kan det ju bero på utfodring av för små och inte så gnagvänliga frön.

Anmäl
2013-03-04 11:31 #17 av: zezagena

Vindruva förkastligt onyttigt sockriga antar jag..? Våra killar Bob o Dylan får dela på en ngn gång i v o de bara älskar dem..

Anmäl
2013-03-05 22:43 #18 av: Lemonneater

Nej någon gång ibland gör nog inte så mycket :). Bara de ges som godis så :)

Anmäl
2013-03-06 15:25 #19 av: DwarfHamster

Tack! Får på söndag mina 2 nya hamstar. Min förra dog i Januari... Buhuuuuuu.... Jag gav nog vindruva varje lördag till min hamster!


Neo, You're every second in my heart!


Anmäl
2013-03-19 21:23 #20 av: Anna4077

Har en mat fråga och känner att det är dumt att öppna ny tråd när det finns så många. Både jag och min lilla dvärg älskar ärtor och han brukar få några när jag tinar till mig själv. Men nu tycker jag att han har börjat bli lite fet i pälsen, har uppfattat att det är tecken på för fet mat. Oftast0 när han får färsk foder är det gröna soja bönor, ärtor, blomkål, broccoli, morot, sallad eller gurka. Nyligen har jag börjat ge honom lite hiris frön (någon underlat mix tror jag men nästan bara hiris frön). Mest för att han ska ha någonting att pilla med. Som basfoder får han hamster complete. Utöver detta får han oskalad havre i Lekhagen och persilja. Gör jag något fel?

Han är idag nästan pricken 4 månader, vägde i fredags 51g med fulla kinder. Han är ute i lekhage som är ihop kopplat med en grävlåda (där han får havren), så gott som varje dag. Tiden är olika då han lätt blir stressad i hagen och gnager på gallret. Som några säkert läst så har jag haft problem med att han gnager i buren men detta har blivit jätte mycket bättre med toarullar och tvång på hage vistelse samt frön. Han har leksaker och sand som bottenmaterial och han gräver massor i detta. Självklart har han sandbad (2st faktiskt med chinchilla sand, en i buren och en i grävlådan)

Ger jag han för mycket protein? Är jag nojig? Roffe är min lilla bebis så jag känner att jag hellre frågar en gång för mycket. Ger jag han för mycket fett? Ger jag för lite av något?

Anmäl
2013-03-20 13:59 #21 av: [Ingunn_1969]


Hej!

 

Jag tycker att det låter som en bra kost. 51 gram är ganska lagom, de kan vara tyngre än det utan att vara tjocka, det beror ju på storleken förstås.

Antalet ärtor begränsar jag numera till en eller max två ärtor per hamster. En ärta för en hamster motsvarar 3 appelsiner för en människa storleksmässigt.

Kommer inte ihåg om det finns animalsik protein i Hamster Complete (alltså kött) men om det inte gör det så kan du ge honom en pyttebit köttfärs då coh då eller en liten bit hundmat.  

Anmäl
2013-03-20 15:20 #22 av: Anna4077

Tack Ingunn! Ska tänka på det där med ärtorna. Har inte tänkt på det så :) ja det innehåller animalisk protein. Blandat annat anledningen till att jag valde det fodret. Skönt att jag verkar göra rätt! Är så nojig över min lilla bebis

Anmäl
2013-04-02 14:38 #23 av: Tuva_sjodin

Jag brukar ge min hamster lite allt möjligt! Typ potatis osm... Han älskar kokade morötter!!!

Anmäl
2013-05-21 10:48 #24 av: elinjohansson

#22

Bra diskussion om ärtorna!
Jag vill bara också säga att jag fått tips om att just ärtor kan bidra med lite hull på hamstrar, så jag tror det är perfekt att hålla mängden nere till 2 st :)

Anmäl
2013-05-21 16:03 #25 av: Kurre97

Är torrfoder bra för en hamster?

Så ifal vilken är bäst märke?


Anmäl
2013-07-16 17:28 #26 av: Nikkzon

tack jag lärde mig lite nya saker

ps. jag kanse ska få en liten sötnos till höstenSkrattar

Anmäl
2013-09-10 09:42 #27 av: DanceDiddi

Nu vet jag att jag ska blanda mat själv. Jag köper alltid mat men dom gillar inte det så mycket. Det ända dom gillar är undulatmat :) Men ska man ge kattmat? Jag har hört att om hamstern har kattmaten i munnen för länge så kan den bli dålig och hamstern kan bli sjuk.

Anmäl
2013-09-10 11:36 #28 av: jossa5

#27 Om du ger torrfoder går det bra. Jag har själv hundmat i min blandning. :)

Anmäl
2013-09-10 15:35 #29 av: DanceDiddi

#28 Ok! Hehe! Jag gjorde precis en egen blandning med torrfoder (kattmat), lite nötter, havre gryn, manna xD, typ vete...vet inte riktigt. Funkar det bra? Inget innehåller socker och hamstrarna älskar det.

Anmäl
2013-09-10 16:49 #30 av: jossa5

#29 Låter bra med inget socker, havre och vete är bra. Var lite försiktig med nötterna, då dom är ganska feta.
Köp gärna till och blanda i lite undulatblandning för att få mer lite fröer om du har möjlighet. :)
Sen kan man ju hålla lite koll så att man inte får småtjockisar för dom smaskar i sig allt det goda. :)

Anmäl
2013-09-10 20:30 #31 av: DanceDiddi

#30 Jag har haft undulater så jag har kvar foder :D Min ena är "småtjock", den älskar mat! :)

Anmäl
2016-05-01 18:24 #32 av: Delicato

Menar du havregrynsgröt?

Anmäl
2017-07-24 20:56 #33 av: Semlix

Hej! Ser att detta är ett gammalt inlägg men vill ändå berätta, kanske ät någon som läser! En vän till mig gav sin Hamster ost och då hamstern valde att hamstra det i kinderna ledde det till att det la sig som rn beläggning eller vad man ska säga i kinderna så det täppte igen hela kinderna på hamstern så den dog. Ville bara varna!

Anmäl
2017-07-24 21:47 #34 av: 91Marran

#33 Bra att du varnar! :-)

Anmäl
2017-09-12 21:09 #35 av: Bambigirl

Är väl medveten om att detta är en väldigt gammal diskution när de gäller bas foder mm. Men jag blir så förvirrad runt allt detta så jag är tvungen att ändå fråga om de nu finna någon aktiv som kan svara. Jag ska köpa en vintervit dvärghamster från en uppfödare och jag vill att denna ska få ett bra foder. Underlat/duvblandningar lät ju bra tills de pratades om detta med att hamstern då inte använder sina framtänder på samma sätt. Jag undrar då om man kan köpa någon underlat/duvblandning (utan majs mm) och blanda ut med andra frön av någon slag där hamstern kan använda sina framtänder och gnaga på? Och isåfall vad för fröer, nötter eller så ska man ha? Kan man annars knäcka av en liten kvist som hamstern kan gnaga på eller hur funkar de? Tacksam för svar :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.