Ursprung, avel, genetik och etik

Uppväxten, rysk vintervit

2010-07-18 17:13 #0 av: [iurochskur]

Här kan man läsa om hur det kan se ut när vintervita bebisar kommer till världen och växer upp.

När en kull vintervita föds är dom blinda,döva och alldeles nakna och beroende av mamman och hennes omsorg. Innan pälsen växer ut ser dom ut som små rosa "korvar", men dom har små gryn till tänder redan och kan pipa ganska mycket.

2 dagars kull
Bild: 2 dagar gammal kull.

Vid fem dagars ålder brukar kan man se färgpigmenten i huden, en del är ljusa och en del mörkare eller diffust grå.


Bild: 5 dagar gammal kull.

När ungarna är cirka en vecka gamla har dom fått lite mera päls och öronen har börjat utvecklats lite mera.

1 veckas kull
Bild: 1 vecka gammal kull.Dom kan höras ganska bra och piper för fullt när det är dags att äta eller när mamman tvättar dom. Vid denna ålder börjar mamman bära in mat i boet till ungarna och det är bra om man kan blöta upp torrfoder åt dom. Även ärtor och majs, alfalfa groddar är bra att servera så mamman kan bära in till sina bebisar.

När ungarna är ungefär 12-14 dagar gamla öppnar dom ögonen och blir mera aktiva, man kan se dom knata ut ur boet eller busa med varandra. En del är ute och tar en tur runt i buren redan när dom är cirka nio dagar, men då brukar mamman vara snabb och bära in dom i det varma, mysiga boet igen.

2 veckors bebisar
Bild: 2 veckor gamla bebisar.


Man kan nu se vilka som är honor och hanar och man kan göra en första könskoll på dom.

Dom äter nu fast föda och man bör se till att uppblött mat och färsk mat finns tillgänglig för dom varje dag. Är matskålen hög kan man hälla lite fröblandning på burbotten så dom kommer åt den. Välling och gröt är något som både mamma och ungar uppskattar och dom smaskar gärna i sig av det.

Vid ca tre veckors ålder brukar mamman vänja dom av att dia och dom är ute dagligen för att äta själva och busa med varandra och äta det som serveras. Man kan göra en extra könskoll nu för att försäkra sig om att det är rätt kön innan man säljer dom, det är lätt att se fel annars.

aura
Bild: Guldgruvans Aura, 3 veckor gammal.

När dom hunnit bli fyra veckor gamla är dom redo att flytta från mamman, men tänk på att småväxta ungar kan stanna någon vecka extra för att få extratid att växa på sig. Om honan är omparad efter denna kulls födelse är det inte bra om allt för många ungar finns kvar i buren, kull nummer två kommer cirka tre och en halv vecka efter första kullens födelse.

mandis bebisar
Bild: 4 veckor gamla bebisar.

Dela på honor och hanar i varsin bur så det inte blir syskonparningar eller att dom unga honorna riskerar att bli dräktiga. Man bör separera dom åt när dom är 4 veckor gamla.

Rekomendationen är att inte ta ungarna från mamman innan dom är 4 veckor. Att fota innan ungarna öppnat ögonen rekomenderar man inte heller, dessa bilder var tagna innan rekomendationen kom ut. Mera om det kan ni läsa på Svenska hamsterföreningens hemsida under länkar.

Anmäl
2012-01-29 11:11 #3 av: Zorro_Tiger

Är rysk vintervit samma sak som vintervit? och kan du lägga ut bilder på vuxna ( Kanske mamman eller pappan?)

Anmäl
2012-01-29 13:19 #4 av: mjuhm

#3 Japp, vintervit & rysk vintervit är samma sak. Bara det att man inte nämner "rysk" :)

Förlåt om jag hoppade in & svarade istället.. Skäms

Anmäl
2012-01-29 15:30 #5 av: HamsterMarie

#3 Mamma med två veckor gamla ungar. (om bilden inte syns, prova klicka på den vita rutan med krysset). 

Anmäl
2012-01-29 16:04 #6 av: Adrina

Jättebra artikel, hoppas Kastelli kommer få en kull snart också! Såå söta. Kan man fota bebisarna fast utan blixt? Bebisarna borde ju inte märka något då. Och piper ungarna även på dagen eller är de på natten/kvällen/morgonen dem är aktiva?

Anmäl
2012-01-29 16:06 #7 av: mjuhm

#6 Anledningen till att man inte ska fota ungarna när dem inte har öppnat ögonen är för att mamman inte ska bli stressad.

Själv har jag upptäckt att dem pipit lite när som helst.

Anmäl
2012-01-29 16:35 #8 av: Zorro_Tiger

#4 Gör absolut ingenting ;) Tack så mycket för svaret :) !

Anmäl
2012-01-30 08:27 #9 av: goldenhamsters

#7 Nej man bör inte fota dem då heller. Det har emd att man helst inte ska vara i boet och titta hela tiden. En snabb titt varje dag efter döda ungar räcker. Dessutom så är bebisar under 2 veckor inte så söta, det är ju när ögonen har öppnats så de börjar bli söta :)

Anmäl
2012-01-30 23:08 #10 av: mjuhm

#9 Vänta lite, nu förstår jag inte? :) Om man är i boet & tittar hela tiden, gör ju det att mamman lätt blir stressad.

Anmäl
2012-01-31 07:27 #11 av: goldenhamsters

#10 Ja alltså man ska inte fota ungarna när de är under 2 veckor även om det är utan blixt, för man ska ju inte sitta och störa mamman genom att titta på ungarna, man ska inte fota ungarna eftersom man inte ska vara där och störa hos mamman. Vissa honor blir ju jätte överbeskyddande när de har ungar. Men däremot så ska man ju ta en snabb koll varje/varannan dag när mamman hämtar mat efter döda bebisar. För det bör man göra så att det inte ligger döda bebisar och ruttnar där och förpestar luften.

Förstod du vad jag menade? :)

Anmäl
2012-01-31 15:03 #12 av: mjuhm

#11 Men det var ju det jag sa i #7 :)

Anmäl
2012-01-31 16:56 #13 av: goldenhamsters

#12 Ja men jag ville bara förtydliga att den regeln betyder mer än att man inte bara ska fota. Man ska heller inte sitta och titta på ungarna flera gånger om dagen i flera minuter, det är ju värre än att ta ett foto. Man ska ju bara ta en snabb titt varje dag :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.