Beteende och grupphållning

Dvärghamstrar i grupp

2010-08-16 02:27 #0 av: SweetCheeks

Personalen i djuraffärer informerar ofta om att dvärghamstrar skall bo själva. Många hamsterägare väljer därför att ha sina hamstrar ensamma helt i onödan och i strid med rådande föreskrifter. Artikeln tar upp de mest grundläggande saker du bör tänka på gällande grupphållning.

 

Olika arters sociala behov

Håll aldrig olika arter tillsammans. Det gäller även rysk vintervit (Phodopus sungorus) och campbells (Phodopus campbelli).

Roborovski

Det är främst Roborovskis dvärghamster (Phodopus roborovskii) som trivs flera tillsammans. De är mycket sociala och hålls med fördel i mindre samkönade grupper. När de skall sova lägger de sig gärna ovanpå varandra i en hög.

 

Roborovskis trivs ihop både som ungar och vuxna. Bilden visar två syskon som är 16 dagar gamla.

Roborovskis trivs ihop både som ungar och vuxna. Bilden visar två syskon som är 16 dagar gamla.
Fotograf: Maria J (iurochskur)

 

Rysk vintervit och campbells

Rysk vintervit (P. sungorus) liksom campbells (P. campbelli) kan leva med artfränder i samkönade par eller i mindre samkönade grupper. Dessa två arter är inte lika sociala som roborovski och trivs framför allt i par men det finns givetvis undantag.

 

Ryska vintervita dvärghamstrar trivs i samkönade par.

Ryska vintervita dvärghamstrar trivs i samkönade par, här två systrar.
Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

Kinesisk hamster

Trots att djurskyddslagen säger annorlunda bör kinesisk hamster (Cricetulus griseus) hållas ensamma. Det finns undantag men oftast är de mycket revirhävdande och trivs inte ihop med en artfrände. I värsta fall kan ett slagsmål sluta med att en eller båda hamstrar avlider.

 

Förutsättningar för en lyckad sammanföring

Det kanske viktigaste vad gäller att få två eller flera dvärghamstrar att trivas ihop är 1. en stor bur och 2. mycket leksaker och annat som berikar hamstrarnas miljö. Det är mycket viktigt att det finns ordentligt med plats så att en hamster kan välja att gå undan om den vill vara ifred.

Ha även lika många matskålar, vattenflaskor och hus som det finns hamstrar i buren. Dock måste varje hus vara tillräckligt stort så att samtliga hamstrar får plats att sova där inne om de väljer att göra det. Om du märker att hamstrarna kan samsas behöver du bara ha en matskål, vattenflaska och hus men flera ökar chansen för att hamstrarna skall komma överens, åtminstone i början.

Det mest beprövade är att föra ihop hamstrarna när de är små och ännu inte har hunnit bli könsmogna, det vill säga när de är runt fyra till fem veckor gamla. Kullsyskon som har bott ihop hela sitt liv kan ofta fortsätta att bo tillsammans.

 

En kull ryska vintervita dvärghamstrar har roligt tillsammans.

En kull ryska vintervita dvärghamstrar har roligt tillsammans.
Fotograf: Michaela N (Michaela-N)

 

Om du har en äldre hamster, tre månader eller äldre, kan du testa att para ihop denne med en bebis som inte är könsmogen. Det är då oftast ingen tvekan om att den äldre hamstern är högst i rang. Ofta fungerar det bra att sätta ihop en unge med sin förälder men det är ingen garanti.

Två vuxna individer kan ha riktigt svårt att acceptera varandra. Om du har en hamster som levt själv en längre tid kan det vara svårt att introducera en burkamrat.

Huruvida en hamster trivs ihop med andra kan bero mycket på dess psyke och således vara delvis ärftligt.

 

Att föra samman två eller flera dvärghamstrar

Rengör buren och alla tillbehör så att de är doftneutrala. Sätt ned samtliga hamstrar i buren samtidigt. Om de börjar slåss så att blodvite uppstår skiljer du dem åt och upprepar processen en annan dag.

Innan de får träffas i buren kan du låta dem nosa på varandra på en neutral plats där ingen av dem varit tidigare. Skilj dem åt med galler till en början och observera hur de reagerar mot varandra. Samma sak gäller här; om de börjar slåss på allvar särar du på dem och låter dem träffas igen vid ett senare tillfälle.

Om du har försökt att föra samman två eller flera individer ett flertal gånger utan framgång är det dags att acceptera att de föredrar att leva själva. Alla dvärghamstrar vill inte ha sällskap men alla bör få chansen att leva tillsammans med en artfrände. Återigen är kinesisk hamster ett undantag.

 

Vissa dvärghamstrar trivs bäst ensamma

Vissa dvärghamstrar trivs bäst ensamma.
Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

Hållande av dvärghamstrar enligt L80

Att dvärghamstrar hålls ensamma står indirekt i strid med djurskyddslagen (1988:534). Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby, L80, är en föreskrift till djurskyddslagen och där står följande om hållande av gnagare:

 

8 kap. Särskilda bestämmelser för hållande av kaniner och gnagare

Allmänt om hållande av kaniner och gnagare1

 

§ Gnagare, utom guldhamstrar, ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl.

 

Särskilda skäl kan exempelvis vara att två dvärghamstrar slåss så att de riskerar att skada varandra.

Du bryter alltså inte mot lagen om du särar på två hamstrar som slåss! Dock bör man alltid ge en dvärghamster minst ett försök att bo tillsammans med en artfrände.

Om du skall köpa hamster i djuraffär kommer de troligtvis att ge dig information om att dvärghamstrar vill bo själva. Så länge de inte syftar till kinesisk hamster skall du inte lyssna på dem och förhåll dig skeptisk till övriga råd du får. Du bör inte köpa hamster från en djuraffär över huvud taget.


Läs mer

L80, Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby (PDF)

I Veterinära författningshandboken L. Djurskydd Jordbruksverkets hemsida finns samtliga lagar, förordningar och föreskrifter om djurskydd att ladda ned i PDF-format.

 

 

Författare och disclaimer

Artikelförfattare: Michaela N (Michaela-N)

Medförfattare, redaktör: Matilda L (SweetCheeks)


Artikeln bygger i huvudsak på artikelförfattarna och andra hamsterägares personliga erfarenheter. Det finns ingen garanti för att metoderna kommer att fungera för just dina dvärghamstrar. Använd alltid sunt förnuft!

 

Bildförteckning

Löpsedel: Matilda L (SweetCheeks)

Artikelbilder: Se bildtext under respektive bild.

 

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2010-08-19 23:03 #1 av: [hamster-expert]

Jag hade fyra honor som bodde i grupp förut i en stor bur, men de började slåss när Bianca dog, för då blev rangordningen fel.

Anmäl
2010-08-19 23:40 #2 av: Ellenfyrkant

Jag har två sibiriska dv. pojkar som sitter i varsin bur. Den ena är dominant och kommer aldrig att försöka sätta in en bebbe till honom. Men den andra killen var den som fick akta sig för den dominante hela tiden och han är väldigt mysig och trevlig att ha och göra med, lugn också. Men är det någon idé att försöka introducera en ny, obesläktad, bebis till den lugne - Ronny - som han heter ? Jag förstår att jag riskerar att sitta med en ytterligare bur, inget mig emot men mina föräldrar tycker att det är bättre ju färre burar jag har. Men ändå tycker de synd om flockdjur som ska behöva sitta ensamma. Är risken stor att inte heller detta skulle fungera ? Ronny är snart 5 månader.

Anmäl
2010-08-20 22:00 #3 av: [hamster-expert]

Jag är inte säker på att det går.

Vi köpte Jim och Joe till Charlie men de var så kaxiga att de gjorde honom rädd, fast han var tre gånger större.

Anmäl
2010-08-20 23:27 #4 av: SweetCheeks

#2 Jag vet inte exakt hur det är med vintervita men tänker att det skulle vara möjligt att även para ihop Felix med en bebis som inte är könsmogen. Det kan ju vara så att Ronny utgör ett hot mot Felix position i rangordningen, även om Ronny inte visar detta för dig. En bebis skulle i sådana fall inte utgöra något hot på samma sätt. Med samma resonemang kanske Ronny inte accepterar en bebis då han då har möjlighet att vara högst i rangordningen och utövar sin nyvunna makt på bebisen.

Som sagt, är inte alls så insatt i detta som jag velat vara men vill ändå bidra med ett nytt perspektiv på problemet, säger absolut inte att det är rätt, mest något att fundera över. Glad

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2010-08-21 01:13 #5 av: Natalinas

Tack så mycket! har redan lärt mig mer. Super bra skrivet!

Anmäl
2010-10-18 23:26 #6 av: Ellenfyrkant

#4 Tack ! Visst har jag också tänka på det. Man behöver ju inte ogilla alla för att man bråkar med en. Men det känns lite väl riskabelt. Men får jag för mina föräldrar kommer jag att köpa en bebis inom en snar framtid. Visar det sig snart att den inte fungerar ihop med Ronny skulle det ju absolut vara värt att pröva med Felix också. Men köper jag en bebis var till dem är det i och för sig bra för om det inte fungerar med någon av dem kan de ju bo med varandra i en tredje bur, eller ha tre i en bur om det fungerar med en av de äldre. Annars kommer jag ju känna att jagbehöver köpa en fjärde till bebisen, haha. Och där går nog gränsen hos mina föräldrar.

Anmäl
2011-04-25 13:02 #7 av: [Linnea96]

Min hamster är steril (hane) och jag tänkte köpa en hona till han :) går det att sätta ihop dom om honan blivit könsmogen? :) typ om honan är 4-8 veckor ?

Anmäl
2011-04-25 13:05 #8 av: Ellenfyrkant

#7 Det är alltid en chansning man gör när man sätter ihop djur ö.h.t. Men ja, chansen är relativt stor att det skulle fungera. Helst så ungt djur som möjligt när man sätter ihop med annan unge eller äldre djur dock minst 3 veckor.

Anmäl
2011-04-25 13:05 #9 av: [Linnea96]

men om det nt skulle funka mellan dom så särar jag på dem , jag har ju extra burar . Men det verkar som att Elon känner sig ensam, fr när jag inte har kelat  och lekt med han på typ 3 dagar så slutar han att äta. Han älskar att komma utanför buren och kela.

Anmäl
2011-04-25 13:11 #10 av: Ellenfyrkant

#9 Min åsikt är sådan att de för få kel och gos samt mer eller mindre utevistelse dagligen. Men kan hålla med dig om att det låter som att han känner sig ensam.

Anmäl
2011-04-25 13:48 #11 av: [Linnea96]

Tack så mycket för alla svar :) jag ska först låta de träffas på en neutral plats :)

Anmäl
2012-03-18 20:23 #12 av: valllle

bara en fråga:om man köper en hamster från en uppfödare kan man döpa den själv då?

Anmäl
2012-03-18 21:33 #13 av: [Em_I_Am]

Man kan ju alltid döpa sin hamster själv. Ofta kallas dom ju något annat än vad som står i stamtavlan. Särskilt om det namnet är lite krångligt.

Annars uppskattar en del uppfödare lite hjälp med namnet så man kan ju alltid fråga. En del uppfödare döper kullar efter bokstäver, som tex A-kullen är alla namn börjar på A. Eller efter tema, tex disneyfigurer osv. Har man något bra namn som passar in kan man alltid föreslå det. Annars får man helt enkelt kalla sin hamster för det man vill och inte bry sig så mycket om vad det står på stamtavlan ;)

Anmäl
2012-03-19 17:11 #14 av: Ellenfyrkant

#12 Ett namn står ju på stamtavlan, det namnet kan du inte ändra. Men man är givetvis fri att kalla djuret vad man vill som tilltalsnamn. Och som Emma skrev kan man ju komma med förslag om man har något specifikt och har en unge tingad i kullen. :)

Anmäl
2012-06-18 18:31 #15 av: hanna365

sååå sötta hamstrar! vad ska man göra om dom biter en i handen?Glad

 

Anmäl
2012-11-05 19:17 #16 av: ivanhoe81

lite fel att säga att kinesiska hamstrar inte trivs i grupp, jag hade kinesiska som gjorde precis allt ihop. när den ena dog så blev den kvarvararnde så deprimerad att han slutade äta, jag fick skaffa nya vänner till honom då

Anmäl
2014-08-19 19:33 #17 av: Cindy S

"Dessa två arter är inte lika sociala som roborovski och trivs framför allt i par men det finns givetvis undantag." ????

Är det inte tvärtom?

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-08-23 18:04 #18 av: Ellenfyrkant

#17 Nej, det betyder att roborovski är de som trivs bäst i grupp (dvs om minst 3 individer ihop)

Anmäl
2014-08-23 18:17 #19 av: Cindy S

Aha, ja, det var vettigare.

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-08-23 21:02 #20 av: [hamster-expert]

Har nu hört av en uppfödare som föder upp renrasiga (egentligen kan man säga renartiga) Campbells, och hon säger att anledningen till  att de från djuraffären oftast inte kan bo ihop är för att de är hybrider av Campbells och vintervit. Har även sett andra skriva att de från djuraffären är hybrider och därför inte kan bo ihop. Etologer brukar förresten också säga att hybrider av djurarter oftast inte kan bo ihop pga att de inte kan förstå varandras signaler. Har nu två honor från uppfödaren jag nämnde, och de går fint ihop. Och så har jag även två honor som bor var för sig då de är hybrider, vilket djuraffären sa att jag måste  göra.  Men de trivs i alla fall bra fast de bor själva. :)

Anmäl
2014-08-23 22:39 #21 av: [evilewa]

#20 helt rätt...

Men som alltid kan man inte generalisera, det finns undantag. Som uppfödare så måste man dock ge råd som i de flesta fall är en regel. Renrasiga djur kommunicerar på samma språk och i med det fungerar bättre i par och flock.

Anmäl
2014-08-25 08:26 #22 av: nadilda

Dock är det ju lite skillnad på vintervita och campbells. Jag vet väldigt många (bl.a. jag själv) som håller campells i grupper. Dessutom upplever jag att campbells är mer sociala mot varandra, killarna jag har nu myser och leker med varandra på ett sett som jag aldrig har sett vuxna vintervita göra.

Anmäl
2014-08-25 08:47 #23 av: nadilda

Killarna just nu

Anmäl
2014-09-19 21:44 #24 av: [hamster-expert]


Mmm det kanske ligger något i det. Mina honor som bor ihop är campbells.

Anmäl
2014-12-17 02:30 #25 av: Kappukeki

Kan man låta en Campbell unge bor med en vintervita?

Anmäl
2014-12-17 06:30 #26 av: Dvärgvädur

#25 Nej, det är två olika arter. De kan missuppfatta varandras kroppspråk då. 

                                                                   // Johanna

                                         Medarbetare på Dvärghamster iFokus

Anmäl
2014-12-17 16:46 #27 av: ninnip

Har alla min tre ensamma, Charlie har et hål i örat och ärr på nosen för att hon slogs med sina syskon. Arnold är rädd för i princip allt, men har lyckats vant sig med mig + pojkvännen (tack och lov). Och Bianca är otroligt beroende av revir och skriker gärna på en om man tar i fel saker i buren, vilket resulterade i att de alla fick bo själva! Skämtar Men självklart har de alla burarna nära varandra så de kan se och höra varandra utmärkt :)

Anmäl
2015-03-29 21:48 #28 av: ItsAlvaa

Vet inte om någon läser detta fortfarande.. Men jag vill fråga några saker, jag är jättetacksam för svar!
;
Jag har köpt min dvärghamster, tjej, i en djuraffär, och de sa såklart att de trivs bäst själva.. De sa också att det är en Sibrisk vintervit dvärghamster, undrar om det funkar lika bra som Rysk vintervit dvärghamster? Hon var ungefär 7 veckor, sa de, när jag köpte henne, så hon är väl ungefär 12 (eller mer?) veckor nu tror jag. (Det var strax efter nyårsafton vi köpte henne). Jag undrar också om det funkar att ha en till hona i buren, om det är samma sort ockå, såklart, eller måste/borde jag skaffa en hane? Jag ska lägga in några bilder på henne också, för jag är inte säker på vilken sort hon är. (Om hon egentligen är en vintervit).

Anmäl
2015-03-30 08:53 #29 av: [Ingunn_1969]

"Sibirisk hamster" är ett namn som djuraffärer har hittat på, det är inget namn på en art utan används till alla hamstrar som är små och inte är guldhamstrar.

Din hamster ser ut som en rysk vintervit men kan mycket väl ha campbells bakom sig också. De flesta djuraffärer köper in djur från grossister, och dessa djur är oftast hybrider, det vill säga en blandning mellan rysk vintervit och campbells.

Det kan bli svårt att få henne att acceptera en hona i sin bur i och med att hon nu är så gott som vuxen och dessutom inte är van att vara med andra hamstrar.

Sätta henne med en hane kommer sannolikt fungera bra men då är det risk att det kommer en kull ungar var 18 dygn! Så det bör du inte göra.

Jag skulle låta henne fortsätta bo själv om jag vore du, alternativt fråga en uppfödare om du kan få prova sätta henne med en honunge på 4-5 veckor och testa om det fungerar.

Med vänlig hälsning Ingunn

www.snogatanshamsteruppfodning.com

Anmäl
2015-03-30 16:41 #30 av: Ellenfyrkant

#29 Jag hoppas de flesta har bättre kunskap än att allt annat än guldhamster är sibirisk dvärghamster. Jag ser det positivt att djurbutiker säljer sina, oftast mest vintervit-liknande dvärghamstrar med ett "påhittat namn" som förvisso "stämmer". Då jag anser att det vore mer fel att sälja de som en specifik art när de kan vara hybrider.

Anmäl
2015-03-31 11:20 #31 av: [Ingunn_1969]

#30 Det ser säkert olika ut beroende på personalen i djuraffärerna. Men jag  ser ofta att det på skyltarna står sibirisk dvärghamster och sen kan det vara båda roborovski och hamstrar som ser ut som campbells och rysk vintervit, oftast får de heta något med "pärlemor", "pandahamster" eller liknande.

Jag håller med dig i att det är bra att de inte kallar de för rysk vintervit eller campbells utan istället använder ett namn som inte egentligen finns. Men jag tror inte att det beror på att de är medvetna om att de är hybrider eller räknas som hybrider av många uppfödare utan det beror nog på att det bara är så helt enkelt. Alla små hamstrar kallas sibirisk dvärghamster, enkelt och bra.

Och det behöver ju inte vara fel heller. Vem har sagt att just vi som håller på med avel har ensamrätt att bestämma vad djuren ska kallas?

Det är ju samma sak med guldhamstrar. Vi tycker att långhåriga ska heta långhåriga och inget annat, många djuraffärer kallar de för "angorahamster" istället.

Hamstrarna vet ju inte vad vi kallar de så på så sätt spelar det ju ingen roll.

Egentligen är det ju olika "språk" i grunden. Uppfödarspråket kontra djuraffärsspråket. Olika namn på samma sak. Vi tycker naturligtvis att vi har rätt när vi vill kalla djuren det som vi har kommit överens om att det ska heta i våra föreningar. 

Men för djuraffären spelar det ingen roll, de vill kalla djuren för något som gör de lätta att känna igen och som enkelt beskriver deras utseende för kunderna, det gör det lättare att sälja. De flesta vill ju bara ha en hamster punkt slut, det spelar kanske ingen större roll vad uppfödare tycker att arten eller färgen eller teckningen heter i föreningarna .

Med vänlig hälsning Ingunn

www.snogatanshamsteruppfodning.com

Anmäl
2015-04-01 21:50 #32 av: ItsAlvaa

Tack för svaren. Förlägen

Väldigt hjälpfullt, faktiskt.  : )

Anmäl
2018-06-02 11:10 #33 av: ShirayukiWistalia

Jag har 7 roborovski dvärghamstrar 2 tjejer och 5 killar de var sorterade så att tjejerna var i en bur och killarna i en. En av tjejerna dog av nån sjukdom, och nu letar hennes syster efter henne. Tjejen som är kvar behöver bo hos någon hamster, kan hon bo tillsammans med killarna eller kommer de para sig då eller bråka?

Anmäl
2018-06-02 12:04 #34 av: Vera27

#33 Ja för eller senare kommer det bli ungar. Och dem kan även börja bråka om honan stör sig på hanarna, om hanarna är väldigt mycket på henne. Så det är nog inte bra att sätta ihop henne med en hane, bättre att skaffa en honung som inte är könsmogen än och pröva att sätta ihop :)

https://cosmoshamstrar.weebly.com/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.