Ursprung, avel, genetik och etik

Krönika: Ansvaret mot nya uppfödare

2010-08-17 14:24 #0 av: SweetCheeks

Vad bör man tänka på när någon ny uppfödare vill starta upp? Maria J (Guldgruvans) delar med sig av sina tankar kring ämnet.

Vad är vårt ansvar som uppfödare? Med uppfödare menar jag vi som har fött upp hamstrar en längre tid och har fått lite "kött på benen". Registrerad som oregistrerad uppfödare spelar ingen roll alls. Vad är vårt ansvar som erfarna uppfödare gentemot de nya uppfödarna?

Det ska jag tala om för er; Vi erfarna uppfödare skall hjälpa de nya uppfödarna med råd och tips när någon funderar på att ta en kull eller flera, ge dem så mycket information och råd som möjligt så att de nya uppfödarna får en bra start.

Jag har genom åren sett att det hackas rejält på folk som skriver att de vill prova på att ta en kull. Varför hackar man på dem? Hjälp dem istället att göra rätt från början och vägled dem gärna. Vi har alla varit unga och velat börja någon gång med vår första kull. Det är så mycket roligare om man hjälps åt istället för att slå hål på någons drömmar om en egen uppfödning.

Det vi "gamla" uppfödare kan göra för att främja en fortsatt bra uppfödarkultur är att informera, tipsa och stötta den nya uppfödaren. På så vis ser vi även till att det inte sker ofördelaktiga parningar med mera. Tänk på detta i framtiden när någon skriver att de funderar på att ta en kull.

 

En kull roborovskis dvärghamster, 14 dagar gamla.

Nya uppfödare är sårbara och beroende av kunskapen hos mer erfarna uppfödare. De behöver hjälp och stöd, liksom dessa två veckor gamla handuppfödda roborovskis.
Fotograf: Maria J (iurochskur)

 

 

Skribenter

Krönikör: Maria J (iurochskur)

Redaktör: Matilda L (SweetCheeks)

 

Bildförteckning

Löpsedel: Maria J (iurochskur)

Artikelbild: Maria J (iurochskur)

 

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2010-08-17 23:51 #1 av: Minitassen

Bra artikel ! (:

Anmäl
2010-08-20 17:29 #2 av: silo

Bra!

Anmäl
2010-08-23 18:47 #3 av: PawsOnPaws

Bra! Det är ganska dumt att hålla på att hacka på nya uppfödare, nån gång måste ju vara den första liksom Glad

Anmäl
2010-08-23 23:10 #4 av: silo

#3 helt rätt =)

Anmäl
2011-01-20 21:45 #5 av: [Elin833]

Mycket bra skrivet! :)

Anmäl
2012-02-11 20:48 #6 av: roborovskis

Hej!

Jag och min kompis, som är 13 år, skulle vilja föda upp små dvärghamstrar som vi kan sälja sen. Men vi vet ingenting om ur man gör. Skulle du kunna skriva lite om hur man ska göra och hur man ska ta hand om ungarna efter de har föds? Skulle bli jätte glad då! Mejla mig, blogggrejsimojs@hotmail.com

Skulle bli så himla glad då!!

MVH// Emmi

Anmäl
2012-06-17 12:24 #7 av: Lemonneater

det var en härlig liten artikel! håller helt med! har spanat lite på denna sidan innan jag blev medlem och det kändes rätt mycket som att folk blev påhoppade i en del trådar för att man velat testa bli uppfödare.

jag har med tankarna lite på att kanske ta en kull nångång och då är det ju alltid trevligast med goda råd och tips istället för att få en massa påhopp :).

det är ju inte så att det bara är vissa som har rätt till att föda upp.. alla har ju lika stor rätt :).

Anmäl
2012-06-18 16:40 #8 av: [Em_I_Am]

Jag håller med. Man ska ta hand om nya uppfödare! Man ska ge råd, vägleda osv. För vi behöver bli fler!

Jag tänker också arbeta för att Svenska Hamsterföreningen ska ha bra information om hur man bäst kan börja om man är intresserad av avel, vad som är viktigt och vad konsekvenserna kan bli om man inte tänker sig för lite först. Något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är att försöka bevara våra arter och informera om hur mycket bättre det är att försöka låta bli hybridavel till exempel. Det är något jag som dvärgsektionsansvarig kommer lägga ner lite tid på här framöver.

Sen är man alltid välkommen att vända sig till andra uppfödare eller direkt till SHFs dvärgsektion om man behöver råd och tips så klart!

Att gå med i en förening (det finns ju flera att välja mellan numera och jag själv är medlem i alla haha) är ett tips från mig om man vill börja med avel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.