Ursprung, avel, genetik och etik

Krönika: Nya färger och mutationer, Roborovski

2010-10-19 14:49 #0 av: [iurochskur]

Genetikens värld är förunderlig och det kan uppkomma nya färger som man inte sett förut. I denna krönika kan ni läsa om mina egna tankar och slutsatser kring detta.

Här i Sverige har vi hitills enbart haft ett mycket litet urval av färger och teckningar hos roborovski. Agouti är den vanligaste varianten, men på senare tid har även två teckningar tillkommit så som dominant husky och numera även en recessiv husky.

Husky

Den dominanta huskyn nedärvs som namnet antyder dominant och alltså genom att ena föräldern till en kull måste vara husky för att det ska uppkomma i kullen.

Den recessiva huskyn nedärvs genom att det enbart behöver finnas recessiv husky bakåt i båda föräldrars linje för att uppkomma i kullen.

6967420.jpg

Bild: Cocopopz Qurt, recessiv husky

 

I genetikens värld kan nytt uppkomma och det har så skett hos roborovski. Numera finns det även rödögd roborovski och även brokad, eventuellt kanske ännu flera färger/teckningar är i antågande.

Rödögt/Creme

Hur rödögt ärvs är nästan med all säkerhet recessivt. Detta eftersom det kommit rödögt i en kull i storbritanien där båda föräldrar icke är rödögda. Rödögt kallas Creme och man spekulerar kring om det kan vara en rostgen. Mera om detta kommer inom kort.

Brokad

Brokad vet man väldigt lite om och det finns enbart spekulationer i nuläget. Jag tror att den är som teckningen mottlad hos campbells, dominant. Men det har sagts till mig att den är recessiv. Just nu så pågår det testparningar i storbritanien och säkert även i Tjeckien där dom har lite av dessa nya varianter. Själv så kommer jag och några andra uppfödare att testpara några brokade som kommit hit till Sverige. Så mera information kommer tids nog.

SAM_1473.JPG

Bild: Milena, agouti brokad

Anmäl
2011-05-31 11:28 #1 av: Geishas

Jag kan med säkerhet säga att den vittecknade brokad eller pied som den även kallas i vissa länder är recessiv.

Jag har fått i en kull med två agouti föräldrar brokade ungar.
Mina brokade djur har ingen lämnat brokat med icke brokade djur.

Creme är recessivt och det är väl inte riktigt en rödögd variant mer rubinögd/brunögd.

Anmäl
2011-06-07 22:45 #2 av: Charlie2006

Finns även helvita robbar. Om jag förståt det rätt så måste man i flera led para huskys.

Läste även för ett tag sen, en färg som ändrade sig med åldern. När robben var unge så var den agouti, tillslut helt vit (tar ca 1½-2 år innan den blir vit).

Anmäl
2011-06-11 09:28 #3 av: [iurochskur]

Ni får skriva om denna artikel.

Anmäl
2011-10-22 12:16 #4 av: Carjos

Finns nu även vita som är det från födseln och inte alltså bleks vita :)

/ Caroline- Kolarängens guldar i cremebaserat och mörkgrått, samt Roborovski.

http://kolarangen.weebly.com

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.