Tillbehör, inredning och motion

Utanför buren del 2, Utomhus

2010-08-16 11:17 #0 av: SweetCheeks

"Dvärghamstrar är alldeles för små för att kunna motioneras utanför buren. Med en stor bur och ett hjul att springa i får dina dvärghamstrar den motion de behöver." Så lyder en bildtext under avsnittet ”Hälsa” i den svenska utgåvan av Marianne Mays Lilla boken om Dvärghamster (2004, Natur och Kultur/Fakta etc.).

Dvärghamstrar är som namnet antyder mycket små, men absolut inte för små för att motioneras utanför buren!

I den här sista av två delar i en artikelserie om dvärghamstrar utanför buren får du veta vad du bör tänka på när du motionerar dina dvärghamstrar utomhus.

 

Yttre förutsättningar

Dvärghamstrar är mycket känsliga mot drag och även mot överhettning. Det bör därför vara nästintill vindstilla och ca 18-22oC i skuggan. Om du kan ha kortärmat på dig utan att frysa är temperaturen oftast lagom även för dvärghamstrar. Det är en fördel om det är ungefär lika varmt i skuggan som det är inomhus. På så sätt undviker du att hamstrarna utsätts för en stor skillnad mellan temperaturerna inom- och utomhus. Det är väldigt viktigt att det finns tillgång till skugga men vädret får gärna vara soligt.

Om det är tidigt på året, tänk på att marken måste hinna värmas upp innan dvärghamstrarna kommer ut. Även om temperaturen i luften är lagom är marken ofta fortfarande kall.

 

Inhägnad

En del hamstrar är så pass trygga och lugna med sin ägare att de kan vara helt lösa. Detta förutsätter att du har uppsikt över dem och har möjlighet att snabbt ingripa om något skulle hända.

 

Utomhus

Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

Många hamstrar kan däremot vara väldigt rörliga och oberäkneliga av sig, varför det är rekommenderat med någon slags inhägnad när de vistas utomhus. Det förmodligen vanligaste (och smidigaste) sättet är att ta av överdelen till buren (om du har en gallerbur eller en bur med plastöverdel och gallertak) och sätta ned den på marken. Tänk på att underlaget måste vara plant. Om marken är ojämn kan hamstern ta sig sig ut mellan överdelen och marken.

I handeln finns det så kallade hamsterselar med koppel. Dessa skall man inte använda till varken dvärghamstrar eller guldhamstrar. En hamsters kropp är liten och ömtålig varför den kan skada sig illa i en sele om den drar eller om du råkar rycka i kopplet. Det är ofta inte särskilt svårt för en hamster att ta sig ur selen. Inte heller hemmagjorda selar skall användas. Risken att hamstern skadas är för stor.

Det skall alltid finnas tillgång till färskt vatten, helst serverat i en vattenflaska.

 

Utomhus

Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

Risker

Utomhus finns ett flertal potentiella risker för din hamster. Det är ditt ansvar att skydda hamstern från dessa. Förutom uttorkning och överhettning behöver du ta hänsyn till yttre faror så som rovdjur och fåglar. I bostadsområden är det i huvudsak katter och hundar man behöver se upp för. Även fåglar kan dyka ned mot hamstern så se till att buren alltid har något slags tak som skydd om du inte bokstavligen hänger över den.

Så länge du har uppsikt över hamstern och omgivningen skall det gå bra. Om ni är två som är ute med hamstern underlättar det mycket!

Låt inte hamstern vara nära en trafikerad väg, parkeringsplats eller liknande. Marken och växterna i området är med största sannolikhet förorenade av avgaser.

 

Ute inomhus

Om du inte har möjlighet att ta ut hamstern särskilt ofta kan du kompensera lite genom att plocka gräs som hamstern kan leka i men även äta. En rejäl portion gräs är oftast mycket uppskattat. Skölj och torka gräset innan dina dvärghamstrar får leka i det.

 

Utomhus

Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

 

Författare och disclaimer

Artikelförfattare: Emmie J (Minitassen)

Medförfattare, redaktör: Matilda L (SweetCheeks)


Artikeln bygger till stor del på författarna och andra hamsterägares egna erfarenheter och kunskaper. Använd alltid sunt förnuft när du motionerar dina dvärghamstrar utanför buren!

 

Bildförteckning

Löpsedel: Emmie J (Minitassen)

Artikelbilder: Se bildtext under respektive bild.

 

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2010-08-24 01:17 #1 av: 91Marran

ett bra tips är att bara ha en hamster ute åt gången. för springer de åt olika håll har man ingen chans.

Anmäl
2010-08-25 18:05 #2 av: PawsOnPaws

Bra! :)

Själv har jag ingen möjlighet att ta ut hamstern mer än till balkongen då jag bor i lägenhet :c

Anmäl
2010-08-29 17:15 #3 av: Annisch

Bra skrivet, och mycket fina bilder! :)

Vill bara tillägga också, att dessa "hamsterkoppel" som säljs på djuraffärer är inget man bör köpa. Att gå ut med hamstern i koppel är ju rent.. sjukt. Och absolut inte snällt mot det lilla djuret.

Ville bara säga detta, då jag själv vet en bekant som använde koppel till sin hamster.. :/

Anmäl
2010-08-29 17:33 #4 av: SweetCheeks

#3 Menar du att det finns koppel till dvärghamstrar? Förvånad

Annars så har jag inte tänkt på att ta med det just för att det inte finns till dem, men det kan ändå vara klokt att skriva en notis om förstås, tack för "påminnelsen"! Glad Och den fina komplimangen förstås!

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2010-08-29 18:08 #5 av: Annisch

#4 Jag vet inte om det finns speciellt för dvärghamstrarna, det kanske bara är för hamstrar lixom.. Vet bara att hon jag känner hade koppel till sin dvärghamster, och det var ingen rolig syn.. /: Gå ut i gräset med en hamster i koppel, nejnej.. :( (Kom att tänka på det när jag läste detta att ta ut sin hamster i gräset..)

Nej självklart menade jag inte att du glömt skriva om det, ville bara säga det. =)

Anmäl
2010-09-09 16:45 #6 av: SweetCheeks

#5 Men jag menade att jag glömt att skriva om det. Glad Så, nu finns det nämnt i alla fall, det är fullständig galenskap att ha en hamster i koppel...

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.