Tillbehör, inredning och motion

Utanför buren del 1, Inomhus

2010-08-16 08:22 #0 av: SweetCheeks

"Dvärghamstrar är alldeles för små för att kunna motioneras utanför buren. Med en stor bur och ett hjul att springa i får dina dvärghamstrar den motion de behöver." Så lyder en bildtext under avsnittet ”Hälsa” i den svenska utgåvan av Marianne Mays Lilla boken om Dvärghamster (2004, Natur och Kultur/Fakta etc.).

Dvärghamstrar är som namnet antyder mycket små, men absolut inte för små för att motioneras utanför buren!

I den här första av två delar i en artikelserie om dvärghamstrar utanför buren får du veta vad du bör tänka på när du motionerar dina dvärghamstrar inomhus.

 

Aktivitet och dygnsrytm

Dvärghamstrar är som mest aktiva sent på kvällen och tidigt på morgonen men kan även vara vakna mitt på dagen i kortare perioder. Väck inte dina dvärghamstrar, ta ut dem först när de har vaknat självmant. Du måste anpassa utetiden efter hamstrarnas dygnsrytm och inte din egen.

 

Frigång

Skall hamstern vara instängd eller frigående? Det avgör du bäst själv utefter de förutsättningar du har. Om du exempelvis har ett mindre rum som går att spärra av kan du låta hamstern springa fritt i hela rummet. Rummet bör inte innehålla värdefulla möbler eller liknande och det måste finnas möjlighet att gömma undan sladdar och annan elektronik

 

Rasthage

Du kan enkelt bygga en rasthage av föremål som du redan har hemma. Eftersom du hela tiden skall övervaka hamstern behöver inte hagen vara extremt hållbar, den ger dig dock lite extra tid innan hamstern hinner springa iväg.

Exempel på saker med vilka du kan göra en hage:

  • Stora tunga böcker
  • VHS-band
  • Lego/Duplo
  • Liggande bokhylla med eller utan botten
  • Hyllplan
  • Kartonger/lådor och dylikt
  • Kompostgaller med kartong eller fyrkantsnät längs ned.
Avgränsningar i textil är inte att rekommendera då dvärghamstrar kan klättra mer eller mindre lodrätt om de bara får bra grepp, vilket de får på de flesta textilytor.

 

Dvärghamstrar får lätt grepp på de flesta textilytor.

Dvärghamstrar får lätt grepp på de flesta textilytor, här en högtalare.
Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

Om du trots allt vill kunna lämna hamstern i hagen under kortare eller längre perioder utan uppsikt bör hagen vara betydligt mer hållbart konstruerad och ha en minimihöjd på 20 cm men helst högre. En guldhamster rymmer lätt över en hage i den höjden men även dvärghamstrar kan klättra högt om de har bestämt sig för att ta sig ut.

 

Gallerhagar

Det finns så kallade hamsterhagar/smådjurshagar/gnagarhagar att köpa i välsorterade zoobutiker, både fysiska butiker och webbshoppar. Dessa består av ett flertal gallerdelar som sitter hopkopplade. Vissa modeller har gallerdelar som alla är avtagbara och andra kan endast stängas genom att haka i de båda ändarna i varandra. Oftast är färdigkonstruerade hamsterhagar inte särskilt höga men duger åt dvärghamstrar. Gallret är vertikalt så att hamstern inte skall kunna klättra över. Det är dock ingen garanti att de är rymningssäkra. En beslutsam dvärghamster kan hålla sig fast runt stängerna med tassarna och därmed klättra upp.

 

En dvärghamster kan till viss del även klättra uppför ett lodrätt galler.

En dvärghamster kan till viss del även klättra uppför ett lodrätt galler.
Fotograf: Matilda L (SweetCheeks)

 

Om du vill ha en större area än vad du får om du stänger hagen genom att haka i ändarna, kan du fästa den i exempelvis en vägg. Det gör du enkelt med en liten gardinögla och krok i metall. Du låter väggen fungera som hagens ena sida och kan på så sätt öka arean betydligt, beroende på hur långt ifrån varandra du fäster hagens ändar i väggen. Se till så att det inte står någon leksak eller annat som hamstern kan klättra på allt för nära hagens kanter (förutom vid väggen). På så sätt gör du det svårare för hamstern att rymma.

Om du skall hålla två hamstrar brevid varandra och avskilja dem med en gallervägg, tänk på att de kan nå varandra genom gallret. Även med ett galler emellan kan de skada varandra så försök att ha minst dubbla galler.
Gallerhagar är lätta att stuva undan och tar inte särskilt mycket plats. De väger inte mycket och kan enkelt flyttas runt mellan olika rum.

 

Badkar

Om du har ett badkar eller liknande kan det tjäna som en säker och relativt rymlig rasthage för dina dvärghamstrar. Lägg handdukar, burströ eller liknande i badkaret så att hamstrarna inte står direkt på det kalla underlaget. Var dock noga med att ta bort eventuellt strö när du satt in hamstrarna i buren så att det inte blir stopp i avloppet.

Se till att badkarsproppen är ordentligt på plats innan du släpper ned hamstrarna i badkaret. Se även till att det inte finns något snöre till proppen eller liknande som de kan klättra uppför och därmed ta sig ut. Håll uppsikt över hamstrarna hela tiden så att de inte rymmer eller skadar sig.

 

Inredning

Vatten, torrfoder och sandbad bör alltid finnas tillgängligt när hamstern är ute och springer. Av dessa är vatten det viktigaste. Ofta har hamstern med sig en "matsäck" i kindpåsarna så om den inte skall vara ute väldigt länge är det ingen större risk för svält.

Placera eventuella höga föremål i mitten av hagen så att hamstern inte kan rymma genom att klättra upp på dessa om de står nära kanten.

Många väljer att bara ge hamstern tillgång till ett springhjul när den är ute ur buren. Även om din hamster har hjul i sin bur kan du förstås ta ut det och ställa det i hagen.

Diverse kartonger kan vara bra att låta hamstern leka med när den är ute hellre än i buren då de inte brukar bli särskilt långlivade i en bur.

Lägg ned toarullar, strimlat hushållspapper och annat som kan underhålla hamstern både i buren och i lekhagen.

 

Faror

Andra husdjur

De flesta katter och en del hundar jagar instinktivt ett litet flyende bytesdjur. Även fåglar kan skada en hamster. Reptiler är inte heller något bra sällskap för en liten hamster. Var säker på att dina andra husdjur inte kan komma åt hamstern när den är ute.

 

Fall

Placera alltid inhägnaden i nivå med golvet så att hamstern inte kan falla och skada sig om den lyckas rymma.

Se även till att inte ha klättervänliga möbler eller liknande i rummet om hamstern springer fritt. Stäng även eventuella balkongdörrar när hamstern är ute, för säkerhets skull.

 

Fallande föremål

Se till att böcker och andra föremål står stadigt så att de inte riskerar att falla på hamstern. Det finns så kallade Baby-Killer-Books, en Hamster-Killer-book är betydligt mindre...

 

Hårstrån, trådar och textil

När hamstern springer på golvet kan det hända att exempelvis hårstrån snor sig kring tassarna och dessa dras åt allt hårdare ju mer hamstern rör på sig. Om det inte upptäcks i tid kan hamstern förlora tassen eller benet. I värsta fall behöver hamstern avlivas. Det är bland annat av den här anledningen man å det bestämdaste avråder från all användning av hamstervadd, inklusive den ätbara.

Om hamstern får i sig långa textilfibrer kan dessa fastna i tarmarna eller kväva hamstern.

 

Komma i kläm

När du öppnar och stänger dörrar till hamsterns utrymme, se till att hamstern inte är i vägen så att den kläms.

När du vet att hamstern är "lös" i sin inhägnad eller på sitt rum, var extra försiktig med vart du sätter fötterna. Om du trampar på hamstern kan den bli så allvarligt skadad att den antingen avlider eller behöver avlivas på grund av benbrott och/eller omfattande inre skador.

Ett hjul som har ekrar där det fästs i ställningen kan utgöra en stor klämrisk om du rastar flera hamstrar åt gången. En hamster kan lätt klämmas mellan hjulet och en eker om den försöker gå in i hjulet samtidigt som en annan hamster springer i det.

 

Oskyddad elektricitet

Hamstrar är gnagare och det är naturligt för dem att gnaga på saker. Om en hamster får en stöt från en apparat som är kopplad i väggen kan det leda till en dödlig utgång.

Skydda alltid all slags elektricitet så att hamstern inte kan komma åt den. Tänk på att det även gäller om apparaten inte är inkopplad i ett vägguttag. Du kan själv skadas om hamstern har gnagt på en sladd som du sedan kopplar in i väggen, det förekommer även en överhängande brandrisk.

 

Svält och uttorkning

Oavsett om du har hamstern lös i ett rum eller i en inhägnad skall det finnas vatten och torrfoder tillgängligt.

Vattnet bör serveras i en flaska som står nära mitten av hagen. Om du hänger flaskan på hagens kant kan det hända att hamstern lyckas klättra över med hjälp av flaskan. Vattenflaskan kan knytas fast i en pall eller stol eller exempelvis en ställning för hjul. Är hagen mycket hög kan du förstås fästa flaskan i själva hagen så länge det inte finns risk för att hamstern klättrar ut.

I ett rum kan du fästa vattenflaskan exempelvis i en vägg, liknande hur du fäster en gallerhage. En vattenflaska med ögla är det smidigaste, då kan den hänga från en spik, krok eller liknande.

 

 

Författare och disclaimer

Artikelförfattare: Matilda L (SweetCheeks)


Artikeln bygger i huvudsak på artikelförfattaren och andra hamsterägares personliga erfarenheter. Använd alltid sunt förnuft när du motionerar dina dvärghamstrar utanför buren!

 

Käll- och bildförteckning

May, Marianne: Lilla boken om Dvärghamster, Natur och Kultur/Fakta etc. 2004

 

Löpsedelbild: Matilda L (SweetCheeks)

Artikelbilder: Se bildtext under respektive bild.

 

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2010-10-15 18:24 #1 av: Ellenfyrkant

Haha, jag har sett ganska roliga försök att klättra i lodrätt galler här hemma. Fast mest har det nof varit i buren faktiskt, haha. De kommer ungefär så högt som hamstern på bilden innan de kanar ner igen med en mindre bumb i backen. Min guldis däremot klättrade åt alla håll och kanter, lite skickligare måste jag säga.

Att fästa hagen mot väggen var en bra idée... såvida man inte har hamstrar som knuffar runt hela hagen. -__-

Anmäl
2011-09-01 18:48 #2 av: MimmiSötiz

Bra inlägg ^^ Men jag har alltid ute min dvärghamster utanför buren,eller inte alltid..Men nästan varje dag.Det går perfekt! Man kan inte låta hamstern dö av tråk i buren,vilken ras det än är.Bild på Mimmi :)

Anmäl
2011-09-01 19:03 #3 av: MimmiSötiz

Oj,såg inte den texten högst upp..;)

Anmäl
2012-01-28 07:46 #4 av: Zorro_Tiger

Vad ska mna ha i lekhagen och vad kan man göra för leksaker till hagen själv?

Anmäl
2012-11-02 22:52 #5 av: Spruca2

Har hamstersäkrat mitt rum helt så där får han springa när jag är med :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.