Beteende och grupphållning

Krönika: Hjul

2010-12-15 21:34 #0 av: Michaela-N

Ska man ha hjul eller inte till sin hamster? Det är den stora frågan. Ofta läser man blandade meningar om dem. För och nackdelar. Hur ska man egentligen göra?

Det är mycket ofta man läser om personer som inte har hjul till sina hamstrar, och inte tycker att det är viktigt därför att hamstrarna kan få motion på andra sätt. Sedan finns det vissa som är helt för hjul och vissa som inte har någon mening.

Jag vill inte hjärntvätta er och få er att tycka som jag, utan detta är min tanke i den stora frågan.

Jag har alltid haft hjul till mina hamstrar. Tror jag iallafall. Än så länge har ingen dött av det, och mina hamstrar lever ett sunt liv. Jag använder mig av Nobby-hjul, vilket är dem bästa hjulen tycker jag.
Mina hamstrar har 1 hjul, som går runt emellan alla burar så att alla någongång får snurra. De älskar hjulet och springer mycket i det när det är deras tur. När de inte har något hjul är de nästan inte vakna alls, enligt min egen studie.


Hamstrar i det vilda springer flera kilometer varje dygn för att söka föda, boplats, hona etc. Varför ska då inte våra hamstrar som hålls i burar få tillgång till samma motion? Klart att det är nödvändigt i det vilda, men djur har ju en tendens att tycka om att göra saker som är livsnödvändiga i naturen.

Vissa säger att det är onödigt att ha hjul. Varför då frågar jag. För att de lätt blir beroende, och kan sluta äta och bara tänka på hjulet.

Fast friska djur svälter sig inte själva, de väljer inte att sluta äta. Så antagligen äter hamstrarna ändå. Och att de bara springer i hjulet? Ja, så är det kanske för att de inte har något annat att göra.

Jag vet inte. Än så länge har väl ingen riktig studie gjorts, tyvärr. Men jag håller på mina tankar. Vad ni sedan väljer att tycka är upp till er.


Anmäl
2011-01-29 23:46 #1 av: [Elin833]

jag har en fråga om hjul. Min första dvärghamster som jag hade var själv hade hjul. Nu har jag två, men är rädd för att de ska klämma varandra på något sätt eller att de springer i den samtidigt.

Hur gör man med hjul när man har flera dvärghamstrar?

Anmäl
2011-01-30 00:11 #2 av: Michaela-N

#1 Jag har ju inga hamstrar som bor tillsammans, men jag skulle råda dig att ta bort hjulet som finns i buren, ställa ned det på golvet ibland och låta dem springa en och en så att ingen skadar sig. Men som sagt, jag har inga hamstrar som bor tillsammansSkrattande


Anmäl
2011-01-30 10:48 #3 av: [Elin833]

ne jag har inget hjul hos dem för tillfället. De får springa runt i min sänglåda då och då tills jag skaffa en gallerhage. Tänkte att jag kunde sätta hjulet i gallerhagen, eftersom jag har ett akvarium till dem. :)

Hade en gallerbur förut med hjul i, men nu när jag har två har jag skaffat ett större akvarium till dem.

Anmäl
2011-01-30 10:56 #4 av: Michaela-N

#3 Ja det är nog en smart idéSkrattande


Anmäl
2011-01-30 11:41 #5 av: Ellenfyrkant

Jag har hjul till Felix men inte till Ronny och Hemlis då Hemlis bara är 3 månader i februari. Men innan han kom hade båda hamstrarna ett varsitt. En hamster som verkar bli beroende ska inte ha fri tillgång till hjul så är det ett problem av den anledningen ska det bort och kanske in korta stunder någon gång ibland. Men då är det ju vitkigt att man erbjuder hamstern ytterligare motion och aktiveringsmöjligheter t.ex. med hjälp av en stor fantasifullt inredd bur! Hamstern har ett stort motionsbehov och hjulet anser jag är ett sätt att tillgodose det behovet. I RÄTT STORLEK! Minst 15 cm till dvärghamstrar, minst 20 till guld. Annars kan följderna bli allvarliga ryggskador.

Anmäl
2011-01-31 13:33 #6 av: [Elin833]

#5 mycket info där! Väl medveten om mått, hur man inreder bur och att de behöver mycket motion. :)

Anledningen till att jag inte tänkt ha hjul inne i akvariet är att jag är rädd att den skadar varandra, bara för att man har två hjul betyder det ju inte att den ena inte råkar klämma sig under hjulet när en andra springer. De möblerar om rätt så rejält så jag kan inte vara säker på att det inte är ett ordentligt mellanrum mellan hjulet och spånet under., :)


Du skrev att du inte har hjul till hamstrar under tre månader? Det har jag inte hört någon om innan. :)

Så i nuläget rastar jag dem i badkaret med en handduk som skyddar mot kylan eller i min stora sänglåda. :)

Men vad föreslår du? att jag har ett hjul i gallerhagen? (för då har jag ju uppsikt över dem)

Anmäl
2011-01-31 18:48 #7 av: Ellenfyrkant

#6 Jag har faktiskt också funderat på detta med skadorisken för 2 eller fler hamstrar i samma bur med hjul. Men tror jag ska pröva i alla fall, hålla lite extra uppsikt. Hemlis har fått undersöka ett hjul i hagen men visar inget intresse, vet inte om han fattar vad det går ut på. Tungan ute

Jag skulle aldrig sätta in hjul till hamstrar under 5-6 månader av anledningen att de inte är färdigväxta och då kan den ständiga krökningen skada hamsters rygg för livet. Bättre att vänta tills de har åldern inne och givetvis bara ha tillräckligt stora hjul.

Hjul i hagen tycker i alla fall jag är ett utmärkt alternativ. Glad

Anmäl
2011-02-01 18:06 #8 av: [Elin833]

Okej! då väntar jag tills de är ett halvår så får de nöja sig med att springa i sänglådan så länge, för den är typ så stor som en lekhage är när den sitter ihop! :)

Anmäl
2011-02-10 15:54 #9 av: [Elin833]

Ska iväg och köpa mig en hamsterhage så småning om, de små har redan vuxit så pass så de kan klättra upp ur sänglådan! :D

Anmäl
2011-02-13 13:41 #10 av: Poppiii

Min hamster snurrar alltid runt i hjulet typ 1-2 varv och ibland flyger den ut. Har provat med flera olika hjul men den voltar ändå. Är det farligt?

Anmäl
2011-02-13 14:13 #11 av: SweetCheeks

#10 Hur stort hjul har du? Det är inte bra om inte hamstern kan motionera ordentligt. Lägg mycket bottenströ eller liknande under hjulet så att det inte går så fort. Är hjulet öppet på båda sidorna eller bara den ena sidan?

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2011-08-10 12:06 #12 av: [Mira Folkesson]

Är det inte så att om man har dom ute jättemycket och får springa, så behöver man inte ett hjul men mina hamstrar älsar det så jag tycker att man ska ha det om hamstrarna gillar det!! men det är ju olicka från hamstrer till hamster...!!Skrattande

Anmäl
2011-08-30 16:26 #13 av: Adrina

Jag tycker absolut att man ska ha hjul till alla sina gnagare, (kanske inte större tex. kaniner då ;)) Som du säger så tycker jag inte heller att min dvärgis är vaken alls mycket om man inte har hjul till henne. Just nu är hon utan hjul och sover mest, även om de är nattdjur så har jag obseverat henne sent på kvällen men inte sett att hon gjort något annat än sovit. Men nu när hon inte har hjul tar jag ut henne på gräsmattan 2-4 gånger per dag så hon ändå får springa.

(Ska såklart köpa nytt hjul till helgen).

Anmäl
2011-09-02 11:49 #14 av: MimmiSötiz

Jag har hjul (heltäckande,alltså utan springor) till minan hamstrar.Men det är en av dem som några gångar har snurrat runt flera varv i hjulet,så jag la det ner. :) (det var som en "vägg" på ena sidan av hjulet,alltså var det bara öppet på ena sidan så hamstern ska kunna komma in..;)

Hjul som liknar mitt: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRprfdpEBkypr6aezW1GkBooTzzzeUcCkEcfIskruXkYFb5JQiIGA

Så jag la det ner,men det går bra att springa. *tummen upp*

Så o hon skulle vå hög fart så kan hon inte volta,eftersom att hon åker runt istället för upp och ner,eller vad man ska säga. ;) Det fungerar i allafall för mig :)

Anmäl
2011-09-14 09:38 #15 av: Mikaela120

Jag har tagit bort hjulet till mina då dom har börjat bli beroende, fast jag inte hade hjulet i varje dag utan bara varanan till var tredje dag.

Anmäl
2011-09-30 18:27 #16 av: Felii

JÄTTEBRA! Jag kmr nog att ha hjul till mina små hamsrar

Anmäl
2011-09-30 23:44 #17 av: mjuhm

Jag har bara hjul till Liebe (borttaget nu när hon är dräktig). Anledningen till det är för att hon har fått så mycket spring i benen & får hon inte ha hjul, leder det till gallergnagande. Får hon inte bo i gallerbur försöker hon panikslaget ta sig upp för väggarna. Hon är svår road & otroligt rastlös av sig.

Dante har inte hjul då han ändå inte är intresserad.
Paris sover mest & hon är glad över sitt mjölkpaket. Och efterssom hon är så gammal, undviker jag hjul till henne oxå.

Anmäl
2011-10-02 12:26 #18 av: jolinak

jag har hjul i mina hamstrars bur där jag har två hamstrar. men de är inte så intereserade så jag låter de ha det i fall de skulle ilja springa någon gång för de tycker om att ligga och gosa bakom det.

Anmäl
2011-11-03 11:22 #19 av: NinjaKakan

Jag har ett hjul i min hamsters bur, saken var att hon först inte använde det så jag plockade ut det. Efter 1 vecka så var hon så jäkla uttråkad att hon började gnaga i gallert (har en duna) och hängde sig där och höll på och dumma sig. Så hon fick tillbaka hjulet och hon slutade med sitt gallergnagande. Därför har jag ett hjul.

Anmäl
2011-11-03 18:03 #20 av: Ammis88

Jag tror definitivt de ska ha hjul, det sitter i deras gener att de ska springa! De springer kanonmycket i det vilda och om vi inte ger dem den chansen tror jag att de inte mår bra. :)

Vi har tre hjul i en våningsbur till våra tre Robbisar, en på varje våning. Ibland springer de i samma hjul och i början så trillade de ur o krockade med varann ibland men de har lärt sig nu! Det är nog när det är nytt som de inte vet hur fort de kan springa men de lär sig!

Vår Dvärg springer inte i sitt hjul längre, han anser sig inte behöva det nu är han har blivit gammal! :)

Vår Guld lunkar snarare långsamt mer än hon springer i sitt hjul! :)

Lycka till med eller utan hjul! :)

Anmäl
2011-11-03 18:09 #21 av: Snövit112

Har ljul till mina Kyss !

Anmäl
2011-11-03 21:34 #22 av: [Dominik]

Det här är verkligen jätte bra skrivet. Jag har ett stort hjul till min hamster.

Jag vill inte vara negativ eller nåt, men det är mer som en insändare. I en krönika borde det inte finnas så många argument :)

Anmäl
2011-11-25 19:43 #23 av: kimky

Har inga hjul till mina hamstrar, inte till någon av våra djur, då jag e imot hjul. samt lär vi oss det i skolan.

Anmäl
2011-11-30 21:04 #24 av: maja_hamster

Jag har hjul till mina hamstrar. Jag tycker det är väldigt bra då de springer flera mil,ute i naturen. Självklart kan jag också hålla med vissa om att för små hjul inte är så bra,inte heller järn-hjul med stora springor emellan så de kan fastna,men helt vanliga plast hjul man spänner fast i gallret tycker jag är super bra!

Anmäl
2011-11-30 21:53 #25 av: [Dominik]

idag fick min hamster äta grönsaker :)

Anmäl
2011-12-23 17:52 #26 av: HamsterMarie

#25 Vad har det med "hjul" att göra?

Anmäl
2011-12-23 22:51 #27 av: Adrina

#25 Haha, det var roligt XD Skrattande

Anmäl
2012-01-02 13:47 #28 av: joakim.sara

Hej! jag har hjul till mina hamstrar! Men jag har en fråga! Våran hona Nånå älskar att springa i sitt hjul och så fort man tar ut det blir hon rastlös och börjar gnaga på buren. Men vi har ju små hamster ungar där i buren med henne som är 2 veckor gamla och springer runt och utforskar allt i buren. Grejen är att dom små kan göra illa sig när Nånå springer i hjulet. Jag undrar då vad man kan göra åt det här?

 

mvh Jocke

Anmäl
2012-01-02 14:48 #29 av: Adrina

#28 Du får nog ta ut det hjulet endå, en dräktig hona ska dessutom inte ha hjul. Motionera henne på andra sätt, låt henne gräva i te.x en spann med jord eller låt henne springa på golvet nån timme per dag.

Anmäl
2012-02-14 10:25 #30 av: tessss91

Hej.

Jag har haft några hamstrar under mina år, både dvärg och guldhamstrar.

Tycker att man ska ha hjul till sina hamstrar, har jag haft till alla mina! För dom tycker verkligen om att springa i dom, känns verkligen som att det är deras största intresse i livet. Dom tycker det är riktigt roligt!

Men man får vara noga med att välja ut ett bra hjul, helst inget där det är små-hål i eller vad man ska säga. Jag hittade min dvärghamster med ett brutet ben och tror detta beror på att jag hade ett sånt stålhjul med glipor i där hamstern springer och hon hade fastnat med foten i en av hålen.

Anmäl
2012-02-14 19:07 #31 av: mjuhm

#30 Man bör dock inte ha hjul till de hamstrar som utvecklar ett beroende.

Anmäl
2012-03-03 16:43 #32 av: Scorpio97

Mina tre dvärgar (robbar) har varsitt hjul i sina burar som jag tar ut på natten eftersom det låter när dom springer i det. Ett av mina hamstrar är väldigt intresserad av hjulet och börjar springa direkt när jag sätter i det (men hon gör annat också, så hon är inte beroende av det), en är måttligt intresserad och springer då och då medans den tredje aldrig springer i buren.

Tycker man kan ha hjul så länge det är tillräckligt stort, och hamstern inte blir beroende. Mina hamstrar får naturligtvis springa ute på golvet också, och dom har andra leksaker i buren.

//Jessie

Anmäl
2012-03-18 19:58 #33 av: valllle

jag har ju inga hamstrar men ska skaffa en eller två och det borde va okej att ha,men det finns såna specialhjul som ser ut som en tallrik och de ska vara bra sägs det

 

Anmäl
2012-03-18 20:01 #34 av: valllle

ps nån som har elr känner till en bra campbell upfödareSkrattande skulle va riktigt gla om det fanns en i typ stockholm då jag bor på ingarö

Anmäl
2012-03-23 15:39 #35 av: moonbejb

Woody Wonderland-hjulen är jättebra tycker jag (om de nu heter så). Det är hjul helt i trä. 20cm i diameter kostar 199kr. Där finns ingen klämrisk. Passar dvärghamstrar dock, har prövat till min guldhamster men han fattar inte hur det funkar. Dvärghamstrarna älskar det.

Anmäl
2012-04-17 21:42 #36 av: skitungeeen

Jag har hjul till mina men dom har en varsin bur så jag låter oxå dom turas om :) men ibland kan jag ta bort ´det i en vecka för dom fattar knappt hur man dricker vatten om man inte håller i dom och sätter dom vid en skål eller flaska så jag tar bort hjulet ibland för dom springer så mycke att dom blir helt ut törstade så jag har hjulet i hamsterns bur ungifär 2 timmar om dagen och vissa dagar inget alls :)

Anmäl
2012-09-02 23:32 #37 av: Randen

Jag har ett hjul hos lilla Gösta, han e bara 5 veckor gammal, jag hör hur han röjer i hjulet om kvällarna, men jag läste den här artikeln nu och jag viste inte att de kunde bli beroende, kan man ta bort hjulet inland? Och vad kan man ha för andra roliga motions saker förutom hjul och sån där boll som dom kan åka runt i ?

Anmäl
2012-09-03 21:22 #38 av: Lemonneater

#37, ta ut hjulet till han är minst 5 månader gammal :). Sen kan han få ha hjulet hur mycket han vill! De skadar lättare ryggen om de är yngre, så bättre att ge honom det när han är äldre :).

Anmäl
2012-11-27 21:54 #39 av: FrokenNellie

Hamsterboll/springboll bör räknas till hjul eller hur? Tänker angående åldern, att de inte ska vara för unga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.