Annons:
Etiketttillbehör-inredning-och-motion
Läst 32151 ggr
SweetCheeks
2010-09-15 02:26

Bomaterial

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hamstrar behöver material med långa strukturer att boa med. Just de långa strukturerna kan om man har otur bli en dödlig fälla. Det gäller alltså att använda rätt sorts bomaterial och inte köpa första bästa som rekommenderas i en djuraffär.

Hamstrar skall ha tillgång till bomaterial

Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby, L80, nämns att bland annat hamstrar skall ha tillgång till bomaterial:

8 kap. Särskilda bestämmelser för hållande av kaniner och gnagare

13 § Guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, taggmöss, chinchillor och degusråttor
ska ha en bolåda med tak eller bohåla med rent och torrt Bomaterial.
Detta gäller även dräktiga kaninhonor från och med en vecka före beräknad
förlossning till minst fyra veckor därefter. Om flera djur hålls tillsammans ska
det finnas bolådor eller bohålor i sådan omfattning att de kan utnyttjas av alla
djur samtidigt utan att konkurrens eller aggressivitet uppstår.

14 § Kaniner, guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, brunråttor och möss ska ha Bomaterial med långa strukturer så att det kan flätas samman.

Allmänna råd till 8 kap. 14 §
Flätbart Bomaterial bör bestå av halm, hö, träull, rivet papper
eller dylikt.

Allmänna råd är just råd, eller rättare sagt starka rekommendationer. Observera att de uppräknande materialen rekommmenderas för en eller flera av tidigare nämnda arter. Alla passar inte hamstrar.

Babuschka framför sitt hus med hushållspapper som bomaterial

Vissa hamstrar boar med burströet (smådjursspån eller exempelvis STL-strö). Även om hamstrarna bäddar med bottenmaterialet behöver de ett särskilt Bomaterial med långa strukturer för att "fläta ihop boet".

Lämpligt bomaterial

Det troligtvis bästa bomaterialet, både för ägare och hamstrar, är rivet hushålls- eller toapapper. Pappret skall vara oblekt och rivas i långa remsor. Om du lägger dessa remsor i buren kommer hamstrarna att samla upp dem i munnen och kinderna för att flytta dem till boet där de boar med pappret. Hur de gör när de boar varierar mellan olika individer men många tycker om att tugga på pappret tills det blir smala tunna och mjuka remsor som de sedan alltså "flätar" ihop till ett bo.

Om hamstern mot förmodan skulle trassla in sig i pappret är det förhållandevis lätt för den att gnaga av pappret och på sätt göra sig fri. I och med att pappret redan är "uppmjukat" förefaller inte risken för att hamstern skall skadas vara i närheten så stor som när så kallad hamstervadd används.

Hushålls- och toalettpapper kan variera rejält i pris men oftast är de billigaste även de bästa vad gäller Bomaterial till dina dvärghamstrar. Märken så som Eldorado och Floralys (Lidl) är billiga och deras papper fungerar utmärkt som Bomaterial.

Hushållspapper är ett bra bomaterial

Hushållspapper eller toalettpapper?

Det är mer en smaksak vilket som är bäst av hushållspapper eller toalettpapper. Den största skillnaden är att toalettpapper har mycket mindre rutor än hushållspapper och hushållspapper tenderar att vara lite tjockare. Testa båda och låt hamstrarna välja vilket de föredrar.

Hur gör man remsor?

Det enklaste sättet är att riva av ett antal rutor (gärna för många än för få) och sedan nyper du tag i ett hörn och drar horisontellt längs med rutornas längsta sida. Då kan det bli riktigt smala fina remsor om man är lite noggrann. Du märker direkt om du river "längs med fel håll". Då får du snarare med dig halva rutan i en enda stor bit.

Som bonus får du ett rör till hamstrarna när pappret tagit slut!

Pappret behöver bytas ut

Papper har god uppsugningsförmåga men blir efter ett tag smutsigt och solkigt. Hur ofta pappret behöver bytas beror på hur mycket? hamstrarna kissar och bajsar i boet men ungefär en gång i veckan brukar vara lagom.

Papper utanför boet

Det är en mycket bra aktivitet och hjärngympa för hamstrarna att boa med papper. Om du lägger alla pappersremsor i en stor hög utanför boet kan hamstrarna  välja vart de skall boa. Som komplement till papper i boet kan du även lägga en stor hög papper i ett hörn av buren som tjänar som både bo, lek och sysselsättning för dina dvärghamstrar.

Fördelarna med mjukt papper (hushålls- eller toalett) som Bomaterial är många:

  • Förhållandevis ofarligt för hamstrarna att boa med
  • Stimulerande både fysiskt och psykiskt
  • God uppsugningsförmåga och billigt att byta ut
  • Relativt miljövänligt
  • Det finns ofta tillgängligt i hemmet
  • När pappret är slut kan rullen användas som rör
Mjukt och fint hö

Om det inte är väldigt fint och mjukt hö finns samma risker för skada som med halm (se nedan). Hö med mjuka strån kan användas men brukar inte rekommenderas i samma utsträckning som hushålls- eller toalettpapper. Om du är osäker på om ditt hö är säkert att ge hamstrarna kan du rådfråga en erfaren uppfödare eller annan kunnig person med erfarenhet av hamstrar. Även om de flesta strån i en bal är mjuka kan det finnas stickiga strån som då bör avlägsnas.

Mindre lämpliga bomaterial

Halm och hö med stickiga strån

Det finns ingenting i halm eller hö som hamstrar kan tillgodogöra sig i form av näring. Halm rekommenderas inte alls på grund av att dess hårda stickiga strån kan skada hamsterns kindpåsar och i värsta fall sticka hål. Hö med stickiga hårda strån skall inte ges, av samma anledning som man undviker att ge halm.

Hamstervadd/ludd/bädd/bomull

Historierna är många om hur hamstrar har skadats eller till och med avlidit på grund av att hamstervadd har funnits i buren. Risken för kvävning och strypt blodtillförsel är så pass stor att hamstervadd aldrig bör få finnas i buren. Det har också förekommit fall där hamstern har trasslat in sig i vadden och brutit en lem när den försökt ta sig loss.

Det finns så kallad ätbar hamstervadd men inte heller denna rekommenderas.

Hamstervadd kan vara ett ganska hett diskussionsämne och många hamsterägare säger att deras hamstrar klarar av vadden jättebra. Å andra sidan finns de som berättar om hur hamstrar har skadats och dött på grund av vadden.

Oavsett om det inte hände något med den första hamstern finns det inget som garanterar att det inte går illa för nästa hamster. När det gäller vadd och annan farlig inredning får man aldrig tänka att det gick bra den och den gången. Du måste leva i nuet och inse att risken för att hamstern skadas är för stor för att det skall berättiga användningen av vadd. Om det inte har hänt något tidigare kan du konstatera att du haft tur. Nästa hamster kanske inte är lika tursam. Vissa djuraffärer säger att hamstrar dör utan vadd men tyvärr är det snarare tvärtom, de riskerar att dö om de har vadd.

Det finns bara nackdelar med vadd, både för hamster och ägare:

  • Hamstern riskerar att skadas eller avlida
  • Hamstervadd är dyrt och oftast inte vidare miljövänligt

Författare och disclaimer

Artikelförfattare: Matilda L (SweetCheeks)

Artikeln bygger i huvudsak på artikelförfattaren och andra hamsterägares personliga erfarenheter. Använd alltid sunt förnuft när du inreder till dina dvärghamstrar!

Bildförteckning

Löpsedelbild: Matilda L (SweetCheeks)

Artikelbilder: Matilda L (SweetCheeks)

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Annons:
Emmy
2010-11-29 15:33
#1

Hushållspapper(toapapper fungerar alltså bra? :)

91Marran
2010-11-30 20:34
#2

#1 japp! det funkar aldeless perfekt!

Mvh
Mig

[Memris]
2011-01-01 04:07
#3

Jag använder tygremsor från gamla lakan o mjuka klädesplagg, är det inte bra för dem?
Jag tvättar alltid en gg utan något medel innan jag klipper dem i små bäddvänliga bitar.

SweetCheeks
2011-01-01 11:07
#4

#3 Jag skulle vara mycket försiktig med textil som Bomaterial. Det är lätt hänt att det repas upp och blir trådar som kan skada hamstrarna. Det beror på vilken typ av textil man använder.

Det behöver inte gå illa men jag rekommenderar stor tillförsikt samt material som inte bildar långa trådar om det repas upp.

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Ellenfyrkant
2011-01-02 15:09
#5

Sönderrivna servetter är jättepopulärt här hemma!!

Jag gillar inte att slösa men vid middagsbordet brukar inte alla använda sina servetter men oavsett så slängs de ju. Så de oanvända går till hamstrarna ! Mjukt och roliga att bädda med. Glad

Mvh Ellenfyrkant

kramarange94
2011-12-19 17:20
#6

hur är det med ätbart hamster Bomaterial av pappet som man köper i djuraffär?

hittade ingen bild på det, men det är ungefär 0,5 cm brett och kanske 10-20 cm långt… kan man ha det, elr är det farligt ? :(

^jag är oftast inte så arg som jag låter utan ta allt med en nypa salt :)

och kommentera helst inte min stavning/sätt att skriva på, har problem med det, så jag kaninte hjälpa det:(

Annons:
Escaflo
2011-12-19 17:25
#7

Vet inte vad det är för material, men i vilket fall som helst så är toalättpapper mycket billigare än allt Bomaterial man än hittar i djuraffärer. :)

Hejsvejs~

kramarange94
2011-12-19 17:42
#8

http://www.zoosajten.se/fargat-bomaterial-till-smadjur--p-667-c-404.aspx

det är inte samma men något liknande :)

får det ändå gratis, så kvittar om jag tar toapapper elr sånt här :)

^jag är oftast inte så arg som jag låter utan ta allt med en nypa salt :)

och kommentera helst inte min stavning/sätt att skriva på, har problem med det, så jag kaninte hjälpa det:(

91Marran
2012-01-22 15:33
#9

#8 så länge det inte är färgat med något farligt, så kan du använda det.

Mvh
Mig

Ellenfyrkant
2012-01-22 18:17
#10

#8 Svårt att se. Om det är ngt de kan fastna i eller som sväller i munnen (kinderna) rekommenderas det inte!

Mvh Ellenfyrkant

moonbejb
2012-03-13 11:12
#11

toapapper är ju vattenlösligt,men är osäker på att hushållspapper är det, därför använder jag bara toapapper till mina

moonbejb
2012-03-13 11:14
#12

på engelska och amerikanska hamstersidor rekommenderas det att man inte använder "pine-shavings" alltså sågspån och spån gjort av barrträd, det sägs att det dammar och inte är bra för luftvägarna - varken för oss- och framförallt inte för hamstrarna som måste bo i det.

Ellenfyrkant
2012-03-13 15:12
#13

#12 Sågspån är ju inte så vanligt hos hamstrar och definitivt olämpligt. Men kutterspån används väldigt ofta och det är ju barrträd vad jag vet. Hos råttor orsakar kutterspån vanligt nysningar (problem för luftvägar) så det kan säkert hända att det finns bättre alternativ för alla djur, även hamstrar även om de är mindre känsliga än t.ex. råttor.

Mvh Ellenfyrkant

Annons:
Randen
2012-09-03 20:41
#14

hur vet man om toapapret är blekt?

FrokenNellie
2012-11-27 22:12
#15

#14 Det är vitt. Jämför med det brungråa som brukar finnas på skoltoaletter.

Upp till toppen
Annons: